Snel verhuizen naar een
Blue Zone!

 

Anita: Ik geef het direct toe, ik had er nog nooit van gehoord, de vijf Blauwe Zones van de wereld, waar mensen de honderd makkelijk halen. Oké, verhuizen ligt misschien niet direct voor de hand, maar hun leeftips kunnen we in elk geval wél overnemen.

 

Bij de presentatie van het nieuwe serum van Chanel hoorde ik voor het eerst over de Blue Zones. Er zijn vijf plekken op wereld waar de mensen aantoonbaar gezonder leven en een hogere leeftijd behalen. Na langdurig onderzoek blijkt dat het niet aan de bodemgesteldheid of het zuurstofgehalte ligt, maar aan hun manier van leven. Dan Buettner heeft er een boek over geschreven en hier zijn de negen belangrijkste tips, die wij in Nederland ook zo zouden kunnen toepassen! Dit zijn de 9 Blue-Zone-leefstijltips:
 
1 Op natuurlijke manier dagelijks bewegen

In de Blue Zones leven mensen in een omgeving waarin natuurlijk bewegen gebruikelijk is. Wandelen, fietsen, tuinieren… Dus wandel bijvoorbeeld naar je werk in plaats van ná je werk naar de sportschool te gaan.
 
2 Een doel

Je weet waarvoor je leeft. Oftewel, je staat op in de ochtend met een doel. Of dat nu je kinderen verzorgen is, of wat anders.
 
3 Rust & regelmaat

Mensen uit de Blue Zones hebben natuurlijk ook stress, maar hun dagelijkse routines zijn een middel om een teveel aan stress van zich af te kunnen schudden.
 
4 De 80%-regel

Eten totdat je niet hongerig meer bent – maar ook nog niet totaal verzadigd. Ofwel tachtig procent van je gebruikelijk maaltijd eten, en dus twintig procent minder eten dan je gewend was. De laatste maaltijd is dan in de vroege avond.

 

5 Bonen en plantaardig voedsel

Het eten van tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen is erg belangrijk in de Blue Zones. Vlees wordt er maar één keer per week gegeten. En natuurlijk eet men veel plantaardig voedsel.

6 Wijn

In alle Blue Zones drinken de mensen wijn, vaak dagelijks een glaasje bij het eten.

7 Geloof

Het behoren tot een groep waarmee je regelmatig samenkomt – zoals dat bij een geloof vaak gebeurt – heeft een positieve uitwerking op de gezondheid.
 
8 Familie

Alle geïnterviewde honderdjarigen uit de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ze zetten zich in voor de levenspartner en investeren tijd en liefde in hun (klein)kinderen.
 
9 Vriendenkring

Voldoende sociale contacten en een goede vriendenkring dragen ook bij aan een lange levensverwachting.
Klinkt toch helemaal niet zo ingewikkeld toch? De tachtigprocent-regel lijkt mij nog het moeilijkste…

En ja, nu ben je natuurlijk razend nieuwsgierig naar waar de die vijf Blue Zones liggen? Nou, hier:
 
1 Sardinië (Italië)

2 Okinawa (Japan)

3 Loma Linda (Californië)

4 Nicoya (Costa Rica)

5 Ikaria-eiland (Griekenland)

 

Helemaal niet zo gek dus, dat Chanel juist op deze plekken onderzoek heeft gedaan om te kijken hoe die huid zo lang mogelijk jong kan blijven. De huid is toch vaak een afspiegeling van de gezondheid. Nieuw is nu het Blue Serum. Door drie ingrediënten (groene koffie uit Costa Rica, hars van de Griekse mastiekboom en olijven uit Sardinië) samen te voegen in de kern van het serum, krijgt de huid een jongere en gezondere uitstraling. Chanel €91

 

Anita Willemars volgt al ruim 25 jaar alle trends op de voet. Voor Franska.nl gaat ze wekelijks vloggen over nieuwe beautyproducten en laat ze zien wat wel en zeker ook wat niet werkt.

Fotografie: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs