Bravo voor de Burger

 

Maartje: Foodies, zoals eetconnaisseurs zichzelf tegenwoordig graag mogen noemen, willen hun neus nog weleens ophalen voor een hamburger. Want simpel. Wij niet. Want zo lekker simpel. Een paar van mijn favoriete hamburgertenten op een rijtje:

 

Iveau Burgers & Wijnbar, Arnhem

 

Iveau Burgers & Wijnbar, Arnhem

Hollandse hamburgerliefhebbers zouden eigenlijk de jaarlijkse burgerverkiezing van de Horecava in de smiezen moeten houden. Ieder jaar kiest daar een vakjury uit inzendingen van typische burgerzaken de beste burger van het hele land. Vorig jaar won de Burgernesse van Ter March & Co in Rotterdam, een vrouwvriendelijke variant van de vaak zo mannelijke hamburger. Overgoten met jus, vers geschaafde truffel, Spaanse witte ui en alles op een stevige bol. Voor 2016 ging de eer naar Arnhem. Chef Craane maakt daar bij Iveau Burgers & Wijnbar zijn Ereburger. Tussen het broodje, dat ontwikkeld werd met een lokale bakker, ligt een hamburger die bestaat uit drie vierde Gasconne koe en een kwart uit Baambrugse big. Verder zelf ingelegde augurk, huisgemaakte mayonaise, chili pecorino kaas, Haut Clos tomaatjes, rode ui, red gravy van Iberico chorizo ketchup en eikenbladsla.

 

Ich Bin Ein Hamburger, Den Haag

Een van de best bewaarde geheimen van Den Haag in een van de leukste buurten, het Zeeheldenkwartier, is Ich Bin Ein Hamburger. Laat je niet foppen door de naam van het restaurant: we hebben het hier eerder over een Franse bistro dan over een Duitse Stube. Dat geldt zowel voor de inrichting als voor het menu, waar – daar liegt de naam niet over – een aantal voortreffelijke en bovendien culinaire hamburgers op staan. Er is een burger van confit de canard met vijgen (de Chef’s special), uiteraard een Black Angus-versie met blauwe kaas en truffel-madeirasaus maar ook verschillende vega hamburgers van de vegetarische slager en hamburgers van vis. Tuna melt met cheddar en piri piri mayonaise bijvoorbeeld.

 

Plezant, Vlieland

Plezant in de Dorpsstraat is hét adres voor een sappige hamburger. De zaak is oud-Hollands plezierig: donkerbruine eikenvloer en caféstoelen van hetzelfde materiaal, een kroonluchter met stoffige lampenkapjes, glas-in-lood en een ouderwetse toog met net zulke ouderwetse barkrukken ervoor. Hulde voor de gigantische burger: het vlees niet te dik, een gebakken ei, guacamole, nachos, jalapeño, een beetje sla, een harde bol en goudgele luie friet op rechts.

 

Burgerstad Rotterdam

Rotterdam is met recht dé burgerstad van het land. Dat bewees Ter March & Co, maar de stad heeft nog veel meer burgerfavorieten. Gracy’s bijvoorbeeld, een pastelkleurige Amerikaanse jaren vijftig ‘diner’ met roze muren en turquoise stoeltjes boven een zwart-wit geblokte vloer. De burgers zijn sappig en doorrookt met dank aan de Josper, een Spaanse houtskooloven. Bij Hamburg in Rotterdam eet je enkel en alleen ‘proper’ burgers, zo zeggen ze zelf. Paradepaardje is De Hamburg van ruim 270 gram, met geheime Hamburgsaus. Een begrip in 010 is Burgertrut, onder de rook van de Markthal. Burgertrut staat niet onterecht bekend om de puike vegaburger die er geserveerd wordt. In 2016 werd De Burger Club van Burger Club verkozen tot de beste burger van Rotterdam. Die burger wordt gemaakt van MRIJ rundvlees, wat staat voor vlees van Maas, Rijn- en IJsselvee, en fiks belegd met gekarameliseerde ui, tomaat, sla, pancetta, cheddar, jalapeños, chorizo van Iberico, augurk en geheime Burger Club-saus. Bovendien is-ie goed gestapeld zodat je met je handen kunt eten. Je zou in de drukste hamburgerstraat van het land bijna grand café het Nieuw Rotterdams Café ofwel het NRC Café overslaan. Zonde. De burger hier ligt op een smakelijk broodje met groene asperges, veldsla, pancetta en brie die aan tafel langzaam verder smelt. Tot slot is er WoW: de uitstraling van een snel-eten-restaurant, een kleine upgrade in het interieur en een flinke upgrade voor de burgers. De ‘Make Your Own Burger’ begint met je keuze voor biologisch Nederlands rundvlees dat bovendien halal geslacht is.

 

 
Daarna de lastige keuze uit een keur aan toppings. Een cheeseburger met huisgemaakte WoW saus, gegrilde uien, jalapeños, sla, uitjes en kalfsbacon bijvoorbeeld. Of een spicy veggie bean burger.

 
En bij een hamburger hoort natuurlijk friet. Hier lees je hoe je zelf de lekkerste frietjes maakt.

 

 

Bart@Bartsboekje.nl is de bijnaam van Maartje Diepstraten, met dank aan vader Diepstraten. Haar lifestyle-blog staat bol van tips en adressen over Het Goede Leven. Maartje is getrouwd met Dirk en woont met mopshond Willem in Amsterdam.