10 x Waarom je
Our Souls
At Night wilt zien

 

Our souls at night móest ik zien. En ineens waren we twee uur van de wereld en was de film de dagen erna nog steeds een beetje in mijn hart.

 

 

Ineens regende het. Terwijl we met vakantie waren. En er niet heel veel te doen was bij slecht weer. Dus installeerde mijn dochter haar kinderen met kleurplaten aan de keukentafel en kropen wij samen op de ruime driezitsbank van ons Italiaanse huisje. Zij koos de film, want zij is ‘op de hoogte’. Our souls at night móest ik zien. En ineens waren we twee uur van de wereld en was de film de dagen erna nog steeds een beetje in mijn hart. Nu vind ik dus dat jij hem ook moet zien en wel hierom.

 

Het middeleeuwse Civita di Bagnoregio lijkt wel een sprookje. Adje gaat er altijd even heen als ze in de buurt is. Magisch…

 

1 Je bent niet alleen

Het gaat over eenzaamheid. En hoe erg ook, het is ook fijn om te zien dat je niet de enige bent die wel eens eenzaam is. En dat het altijd eenzamer kan. We zien twee mensen die al jaren en jaren tegenover elkaar wonen en allebei al lang geleden hun partner verloren. Op een avond belt zij bij hem aan en stelt ze voor om af en toe bij elkaar te slapen. Gewoon. Omdat de nachten het ergst zijn.

 

2 Vanwege Robert Redford

En Jane Fonda. Ok, nu vind jij die vast een pietsje te opgetrokken en een tikje te dun, maar geloof me, dat vergeef je haar allemaal als je deze film hebt gezien. En ze staat er maar mooi op haar 79ste. Ik bedoel; ze hóeft het niet te doen. En Robert Redford. Nog immer knap en aantrekkelijk maar hoe hij een oude eenzaam man speelt. Zijn licht onzekere en naar sullig neigende loopje, zijn platte billen en dat papieren zakje waar hij zijn logeerspullen in draagt als hij de gang naar de overkant van de straat maakt.

 

3 Vriendschap is belangrijker dan seks

Jane Fonda loopt naar Robert Redford en nodigt hem, na veel pijnlijke stiltes, uit om bij haar te slapen. Niet om de seks, want daar heeft ze lang geleden interesse in verloren. Maar om te praten. En dan in slaap te vallen. Waarover, wil hij weten. Alles is goed, als het maar niet over het weer is.

 

4 Om de biertjes

Want die drinkt hij, en zij rode wijn. Nu kan ze weer eindelijk voor iemand speciaal boodschappen doen.

 

5 Vanwege verdriet uit het verleden

Nogmaals; je bent niet alleen. En zo zijn zij er mee omgegaan. Levenslessen zo mooi verteld.

 

6 Omdat familie altijd een appèl mag doen

Vertel je niet hoe dat zit, maar daar kom je wel achter. 

 

7 Dat kleinkinderen kunnen binden

Idem. Kijk maar.

 

8 Dat grootmoeders de slimsten zijn

Kijk nou maar.

 

9 Omdat ze dan toch verliefd worden

Die gouden jurk van Jane…

 

10 Dat alles uiteindelijk goed is

Zelfs praten over het weer…

 

 

Waar je hem kunt zien. Op Netflix. Weet je nog niet hoe dat moet? Hier onze Netflix-instructies.