Smartwatch? Dan moet je dit écht niet vergeten

marianne

 

Ik heb heel lang mijn best gedaan niet mee te doen met het hele smartwatchgebeuren

 

 

Deels omdat ik het irritant, onbeleefd en stom vind als mensen behalve naar hun telefoon óók nog eens de godganse dag op hun horloge zitten te loeren.

 

Wil je dat niet doen?

Zei ik een keer tegen een vriendin. ‘De hele tijd op je horloge kijken leidt me enorm af, ik zit hier toch samen nu met jou? Laten we van dit moment dan ook samen genieten.’ De vriendin keek me aan alsof ik van Mars kwam. Jemig zeik niet zo, las ik in haar ogen.

 

Je snapt, die vriendin en ik zien elkaar nog nauwelijks. Wat dat betreft ben ik echt een oud wijf, als je met mij afspreekt, gaat de telefoon van tafel en het geluid uit. Het leven is HIER en NU, op je telefoon kijk je straks maar weer. ‘Vroegâh’ hadden we ook geen telefoon en redden we ons prima.

 

Maar… lekker tegenstrijdig natuurlijk, heb ik nu óók een smartwatch

Sinds ik op de Veluwe woon zet ik namelijk belachelijk veel stappen op een dag en ik was gewoon nieuwsgierig hoeveel. Wel heb ik alle meldingen eraf gegooid, net als trillen en piepen. Daar word ik, ook als ik alleen ben dus, helemaal gek van.

 

Zien hoeveel stappen je zet, kilometers je wandelt, hoe hoog je hartslag is en hoe je slaapt, ik vind het machtig interessant. En ja, soms, als ik mijn stappengoal niet heb gehaald, loop ik als een malloot rondjes om de eettafel. Wat ook leuk is, is dat je met je vrienden kunt verbinden, dan zie je wat zij voor trainingen doen, stappen zetten, enzovoort.

 

En als ik zeg training, dan bedoel ik dus álle soorten trainingen

Iemand uit mijn smartwatchvriendenclubje heeft net een nieuwe partner. Voel je hem al aankomen? Zij niet. Ze heeft elke minuut van de dag haar smartwatch om. Ook als ze in bed stapt met haar nieuwe lover.

 

Een smartwatch maakt natuurlijk geen onderscheid tussen wat wel en niet gedeeld mag worden. Het is vrij opvallend dat er de laatste weken zo tussen 10 uur ‘s avonds en 3 uur ‘s nachts héél veel hartslagpieken te bewonderen zijn.

 

‘Het gaat goed tussen jullie hè?’

Mijn vriendin kijkt me aan en kijkt me nog eens wat langer aan. De lichtjes in mijn ogen verraden overduidelijk mijn pret. ‘Wat bedoel je precies?’ ‘Nou,’ zeg ik plagend, ‘misschien is het een idee om in bed voortaan je horloge af te doen…’

 

Mijn vriendin krijgt een knalrood hoofd: ‘Oh my, daar heb ik nóóit over nagedacht!’ Het is even stil. ‘Ah neeee,’ vervolgt ze, ‘mijn vader zit óók in mijn groep…’ Dus, lieve mensen, als je een smartwatch hebt, in een groep zit en niet wilt dat de hele wereld weet wat jij doet: doe hem op bepaalde tijden lekker af!