‘Wijn spugen in stijl is nog een hele kunst.’

 

Je moet wat over hebben voor je vak. En voor mij betekent dat proeven,  proeven en nog eens proeven. Niet dat het een straf is, hoor. Ik doe het met volle overgave én met heel veel plezier. Mijn smaakpapillen krijgen weinig rust. Niet alleen taartjes, ook wijn moeten ze kunnen ontleden. Maar in tegenstelling tot de taartjes, spuug je wijn uit bij het proeven, omdat na een paar glazen het einde snel in zicht is. In een spuwbak doe je dat. Spuugbak klinkt wel heel plastisch en spittoon gelukkig al weer wat chiquer. En spugen in stijl is overigens ook nog een hele kunst. Kun je bij het proeven en plein public nog je hand voor je mond houden, bij wijn is dat niet de bedoeling. Eerst wals je de wijn in het glas, kijkt je kritisch naar wat dat walsen voor sporen op het glas nalaat, dan steek je flink je neus in het glas en neemt een slok. En ja dan komt het; je moet slurpen. Een hap lucht naar binnen zuigen en eventueel ook nog smakkende bewegingen  maken. Doe dat maar eens met een charmante blik. En dan dat uitspuwen. Met flinke kracht in een smalle straal. Oefenen dus, want bij een te harde straal op de verkeerde plek spuit alles terug in je gezicht en  bij een te zachte druk loopt de wijn langs je mondhoeken de bak in, wat ook weer meewarige blikken van de medeproevers oplevert.

 

‘Bij een te zachte druk loopt de wijn langs je mondhoeken zo de spuwbak in.’

 

 
Onlangs was ik in Spanje om de Rueda wijnen te proeven. Ik sprak enthousiaste wijnmakers, proefde heerlijke wijn en zag tot mijn grote vreugde ook wijnhuizen met enorm inspirerende vrouwen aan het roer.  En tussendoor ging ik veel en lekker lunchen en dineren  uiteraard. Het proeven begint al om tien uur ’s morgens en gaat de hele dag door, ook tijdens het bezoeken aan verschillende wijngaarden. Dus aan het einde van drie dagen proeven en uitspugen, was  baden IN wijn een totaal nieuwe ervaring.  Ik dompelde mij in een warm bubbelend rode wijn-bad bij zachte serene muziek, kreeg een massage met druivenpittenolie en er was een chef die in staat is om lichte tapas te maken waar je dagen later nog glimlachend aan terugdenkt. Ik weet dat ik vanaf nu mijn stedentrips naar Barcelona ga inruilen voor een weekje Madrid. Daar huur ik dan een auto om Verdejo wijnen verder te ontdekken en te ontspannen in pareltjes als  Castilla Termal Balneario de Olmedo.

 
 

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke maandag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters.