Slapen en eenzaamheid

 

Pfffff, weer een probleem om ‘s nachts van wakker te liggen…

 

Er zijn honderden redenen om een goede nachtrust te pakken. Dat weten we allemaal. Maar dat eenzaamheid ook gelinkt is aan slecht slapen is minder bekend. En toch kwam dit naar voren uit de resultaten van een onderzoek aan de Universiteit van California.

 

Er deden achttien jongvolwassenen mee aan het onderzoek. De helft had een goede nachtrust gehad, en de andere helft had juist slecht geslapen. Er werd vervolgens aan alle deelnemers gevraagd om een filmpje af te spelen waarin vreemdelingen op hen af liepen. Als ze vonden dat ze te dichtbij kwamen, moesten ze het filmpje stopzetten. Degenen die slecht geslapen hadden stopten het filmpje eerder dan degenen die goed geslapen hadden.

 

Daarnaast werden er foto’s gemaakt van de deelnemers en werd er aan duizenden andere mensen gevraagd om te beoordelen hoe sociaal aantrekkelijk ze eruitzagen. Hieruit bleek dat degenen die minder goed geslapen hadden als een stuk minder aantrekkelijk werden beoordeeld. Toeval? Ik denk het niet.

 

Het lijkt er wel een beetje op dat het een vicieuze cirkel is. Van eenzaam zijn slaap je minder goed, en daar word je dan ook weer eenzamer van. Pfff. Het is niet makkelijk. Maar hoe je je ook voelt, probeer die nachtrust te pakken. En dat doe je op deze manier.

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

 

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Haar vriend woont en werkt in het Londen. Zelf is ze gek op reizen, shoppen en wijn. Samen met haar broer woont ze in het hartje van Amsterdam

Bron: The Guardian