Zo val je wél in slaap

 

We brengen ongeveer een derde van ons leven slapend door en we hebben die slaap hard nodig, net als eten en drinken eigenlijk. Gemiddeld heb je tussen de zeven en negen uur slaap nodig. Hoe irritant is het dan als je maar niet in slaap kunt komen! Maar met deze tips komt het helemaal goed.

 

 

1. Warme melk of een banaan

Volg het advies van oma op: neem een glaasje warme melk wanneer je niet kunt slapen. Er zijn hier veel onderzoeken gedaan en het is geen fabel. Kort gezegd: in theorie zou je ook koude melk kunnen drinken, dat zorgt namelijk voor hetzelfde effect. Het gaat om het stofje tryptofaan dat in melk zit, dit zorgt ervoor dat je slaperig wordt. Wat ook helpt is een banaan eten, die beïnvloedt je melatoninegehalte gunstig.

 
Set van 4 mokken €32,50 fonq.nl

 

2. Ontspanning

Zoals al aangegeven bij punt 1, speelt ontspanning een grote rol bij het sneller in slaap komen. Zorg dat je voldoende ontspanning hebt gehad voordat je gaat slapen. Denk hierbij aan wandelen, een boek lezen of in bad gaan. 

 

Boekentip: Het geluk van Lou – Lorraine Fouchet. Hier lees je wat Franska’s Caroline ervan vond.

 

3. Maak het donker

Zorg dat je niet te veel (fel) licht ziet voor het slapengaan. Op het moment dat je veel (fel) licht ziet wordt cortisol aangemaakt. Dit is een hormoon dat ons wakker houdt. Wanneer het donker begint te worden wordt het hormoon melatonine aangemaakt, dit hormoon zorgt er juist voor dat je slaperig wordt. Daarom is het heel belangrijk dat je overdag voldoende daglicht ziet en dat je ’s avonds in een donkere en rustige omgeving bent.

 

Gordijnenset van 2 €29,99

 

4. Gebruik geen elektronica

We weten wel dat dit een lijstje is met dingen die je wél moet doen voor het slapen gaan, maar omdat het steeds meer voorkomt dat we achter een scherm zitten voor het slapengaan, vonden we deze wel erg belangrijk. Televisie kijken, nog even op je telefoon, tablet of laptop, het zijn allemaal prikkels die je binnenkrijgt. Het licht van het scherm verstoort het slaaphormoon melatonine. Ook de straling die vanuit mobiele apparaten komt verstoort de nachtrust en zal ervoor zorgen dat je minder snel en in een minder goede slaap terechtkomt. Tip: Moet je toch nog even iets bekijken op je telefoon, schakel dan de nachtstand in. Dit dimt het blauwe licht.

 

Een doorzichtige softcase voor de iPhone 7 met een lichtblauw bloemetjesdessin €5

 

5. Pas de 4-7-8 techniek toe

Lukt het je nog steeds niet om in slaap te komen? Pas de ademhalingstechniek van dokter Weil toe. Deze 4-7-8 regel werkt als volgt:

  • Plaats tijdens de oefening het puntje van je tong tegen de achterkant van je boventanden
  • Als eerste adem je 4 seconden in door je neus (houd wel je mond gesloten)
  • Houd je adem dan 7 seconden vast
  • Vervolgens adem je verspreid over 8 seconden uit met een ‘ssshh’-geluid

 

Sweet dreams!

 

Pyjama €110

 

 

Hip & happening: Tamara van Gelderen weet daar alles van. Als fotostylist is zij altijd als eerste op de hoogte van leuke festivals, inspirerende modetrends en mooie producten . Gelukkig deelt ze dat met ons op Franska.nl!

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter