Het geluk van Lou

 

Alle ingrediënten op de kaft beloven Caroline een ultieme feelgood-roman: een boek vol champagne, liefdesaffaires, muziek en Bretonse gerechten.

 

Een klein eiland voor de kust van Bretagne, Île de Groix, daar begint het al. Natuurlijk googel ik dat dan meteen even, met afbeeldingen, zodat ik het goed voor me zie. De neiging om meteen uit te zoeken hoe ik er het snelste kom, onderdruk ik. Ik ga lezen en maak kennis met de personages die dit boek bevolken. Ze zijn in de rouw, want Lou is er niet meer. Lou, hun sprankelende vrouw, moeder, groot- en schoonmoeder. Lou met haar obsessies en haar eigenaardigheden. Ze kookte belabberd, maar met veel liefde, was hartelijk en altijd vrolijk. Ik zie zo’n nonchalante Française voor me, met een knot met een potlood erdoorheen. Zo’n vrouw op wie ik graag zou willen lijken…

 

Wat zou het fijn zijn als ik dit boek in het Frans zou kunnen lezen, dacht ik van tevoren, maar hoewel het op school mijn lievelingsvak was, is dat me toch te veel gedoe. Want van die opfriscursus die ik me na iedere zomervakantie voorneem te gaan doen, is het tot nu toe natuurlijk nooit gekomen. Gelukkig is het mooi vertaald en is de humor in het Nederlands nog steeds écht grappig.

 

 

Maar goed, Lou is dood. Iedereen is van de leg. En haar familieleden dreigen als los zand ieder hun eigen weg te gaan. Dat had Lou al voorzien, dus vraagt ze in haar testament aan haar man Jozef haar laatste wens te vervullen: de relatie met hun volwassen kinderen Cyrian en Sarah herstellen. Pas wanneer hij daarin geslaagd is mag hij Lou’s laatste brief lezen, die ze heeft verzegeld in een champagnefles. Een fles die het leven van de hele familie verandert.

 

Van pientere kleindochter Pomme tot zeer gereserveerde schoondochter Albane, ze moeten er allemaal aan geloven. Het lijkt even een lastige puzzel die Jozef aan het leggen is, maar uiteindelijk vinden alle stukjes op een verrassende manier hun plekje. Wees eerlijk: wat wil je nog meer als je lekker lui op het strand, aan het zwembad of in een hangmat ligt dan zo’n verhaal? Ik lag zelf op de bank en het regende, maar dat was ook goed.

 

 

 

Caroline Griep is journalist en personal organizer. Ze schrijft over opgeruimd leven. In ruime zin. En over het op de rails houden van haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder en vrouw van 50+.

Het geluk van Lou – Lorraine Fouchet – Uitgeverij Nieuw Amsterdam – €19,99

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs