Scoop ontrafelt het geheim van het interview van de eeuw

 

Hoe deze publieke uitglijder van prins Andrew je met alleen maar nog meer vragen achterlaat.

 

 

 

 

Het Britse koningshuis is al decennialang hofleverancier van spraakmakende schandalen. Queen Elizabeth was de integere rots in de branding, maar verder was het nooit saai in The Firm en die vuile was werd maar al te graag buiten gehangen door de tabloids. Zo gonsde het ook van de wildste geruchten rond Andrew en al jaren wilde de BBC een interview met deze prins. De broer van Charles was nogal in opspraak geraakt door zijn jarenlange hechte vriendschap met de schatrijke Amerikaanse viezerik Jeffrey Epstein.

 

Keer op keer wees het pr-team van Andrew een verzoek voor een gesprek af. Maar toen Epstein, die al was veroordeeld voor seksueel wangedrag, voor een tweede keer werd gearresteerd en in de gevangenis zelfmoord pleegde, veranderde alles. In paleiskringen werd duidelijk dat ‘de kwestie Epstein’ voor altijd aan Andrew zou blijven kleven, tenzij hij zelf zou vertellen hoe het nou toch werkelijk zat. Dat had hij beter niet kunnen doen. Het ongemak droop ervan af toen Emily Maitlis, een doorgewinterde BBC-journaliste, hem in 2019 in het paleis het vuur aan schenen legde. Het werd een tenenkrommend gesprek waarbij de prins zich in allerlei bochten wrong om maar niet te vertellen wat er werkelijk was gebeurd. Het ene slappe excuus na het andere volgde. Over hoe hij niet kon transpireren vanwege een eigenaardige medische aandoening. Hoe hij op een bepaalde avond niet met Epstein gezien kon zijn omdat hij met zijn dochters, de prinsessen Eugenie en Beatrice in een fastfoodrestaurant zou hebben gezeten. Het is allemaal zo doorzichtig als wat en de enige die deze onzin wilde geloven was prins Andrew himself. Dus in plaats van zichzelf vrij te pleiten van allerlei schimmige verdachtmakingen dat de prins seks zou hebben gehad met een minderjarige, leek het er alleen maar meer op dat hij daadwerkelijk met de toen 17-jarige Virginia Giuffre naar bed was gegaan. Je weet toch dat als je in een vlek wrijft deze alleen maar groter wordt? Maar de prins was zich van geen kwaad bewust, en nadat het interview was uitgezonden brak in the UK en tot ver daarbuiten de hel los. 

 

Netflix heeft van dit interview en wat er daarna gebeurde met Scoop een werkelijk briljante film gemaakt die, sinds ie 5 april online kwam, al bijna 6 miljoen keer bekeken is en al dagen in de top 3 van de streamingdienst staat. Niet zo gek want er wordt geweldig in geacteerd door Gillian Anderson (bekend van onder meer The X-Files en Sex Education) die de rol speelt van Emily Maitlis. Randy Andy, zoals de prins ook wel werd genoemd, is een rol van Rufus Sewel (The Tourist, The Holiday) die er iedere dag uren voor in de make-up moest, maar daardoor wel enorm veel op de echte prins lijkt. 

 

Scoop is het verhaal achter het best bekeken BBC-interview ooit. Deze publieke uitglijder van prins Andrew laat je achter met alleen maar nog meer vragen. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit