Schat, hoe laat plannen we de familieruzie?

 

 

Niet alleen is de kersttijd de gezelligste periode van het jaar, het is ook tijd voor een knetterend onderonsje.

 

De familieruzie, wie is er niet groot mee geworden?

 

Familieruzies zijn net als hoofdluizen; in de zomervakantie, wanneer iedereen er lekker op uit trekt en z’n eigen gang gaat, heb je er geen last van, maar zodra de dagen korter worden en iedereen binnen bij de haard knus bij elkaar gaat zitten…

 

 

Je zou ’t misschien niet verwachten, maar de kerstperiode is naast de gezelligste tijd van het jaar, ook de periode waarin de meeste familieruzies tot uitbarsting komen.

 

Wat gaat er zoal mis?

 

Met stip op één staan de kleine ergernissen en irritaties die het hele jaar door sluimerend op de achtergrond aanwezig zijn. In het dagelijks leven komt niemand eraan toe om ze uit te praten omdat iedereen het te druk heeft met werk, kinderen en wat dan ook. Als ze al benoemd worden, dan is dat meestal aan de telefoon met een ander familielid dan degene op wie ze betrekking hebben. (Lees: we roddelen er wel over, maar gaan een directe confrontatie uit de weg.)

 

Een paar voorbeelden

 

Moeder denkt dat het vegetarisme van schoonzoon te genezen (nou vooruit: een fase) is, en boekt een kerstbrunch in een wildrestaurant. ‘Ze kunnen altijd het vlees eruit halen.’

 

Zus heeft een puberdochter die al sinds haar peutertijd zelf mag bepalen wat ze eet/aantrekt/doet. ‘Ik heb liever dat ze alleen soepstengels eet dan alleen snoep.’

 

Zwager sms’t niet alleen achter het stuur (‘Ik rijd een automaat’), maar ook tijdens de ouderavond, bij de kassa, op de loopband en, je raadt het al, tijdens het kerstdiner.

 

Er zijn oorlogen om minder uitgebroken.

Je kunt natuurlijk enorm je best doen om de lieve vrede te bewaren en de familieruzie in de kiem te smoren. Risico is dat kerst heel saai wordt. En dat de ergernissen onderhuids doorbroeien en het jaar erop escaleren tot EO’s Familiediner-achtige taferelen. Dus misschien is het wel goed om het met kerst even lekker te laten knetteren. Een beetje vuurwerk in aanloop naar de jaarwisseling. Dan heb je in elk geval iets om over na te praten, en kun je er weer een heel jaar fris tegenaan.