Nummer 3 is mijn favoriet!

 

Als er één souvenir is, dat ik steevast meeneem, is het een fikse voorraad gedroogde funghi porcini. In normaal Nederlands: eekhoorntjesbrood. Natuurlijk ga ik niet voor niets altijd in het najaar naar Italië, want dan zijn ze er ineens, de verse. Kun je er ook een paar van meenemen, moet je niet te veel dreutelen onderweg, dan zijn ze nog lekker als je thuiskomt. Maar ik geniet graag het hele jaar door. Droog dan dus. Echt heel erg lekker. Als je maar de tijd neemt om ze te weken.

 

Waar ik die koop? Niet erg moeilijk. Zo’n beetje bij elke benzinepomp langs de snelweg kun je de heerlijkste spullen kopen. Ook grote potten en zakken porcini. (En grote brokken goeie Parmezaanse kaas!) En anders neem je ze uit een dorp mee bij de plaatselijke alimentari of groentewinkel. Niet in alle dorpen vind je een groentewinkel, want een beetje Italiaan heeft de groente gewoon in de tuin.

 

 

Risotto ai funghi porcini (secchi)

 

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 300 g risotto-rijst (carnaroli of arborio)
  • 50 g gedroogde funghi porcini, een uurtje geweekt in lauwwarm water en daarna goed gezeefd en eventueel zand verwijderd. Ik zeef het vaak met een stukje keukenpapier ertussen. BEWAAR HET ‘WEEK-VOCHT’!
  • klein sjalotje heel fijn gesneden
  • 1 liter kippen- of groentebouillon
  • 70 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • klont boter
  • zout en peper

 

Zo maak je het

Snijd de geweekte funghi aan grove stukjes.

Laat in de olijfolie het sjalotje op laag vuur zachtjes garen.

Na 5 minuten (het sjalotje mag niet bruin worden) doe je de rijst en de funghi erbij.

Een paar minuutjes omscheppend mee laten sudderen.

En dan zoveel bouillon en weekvocht van de porcini erbij tot de rijst zo’n beetje bijna onder staat.

Als het te droog wordt nog wat ‘weekvocht’ of bouillon erbij.

 

De rijst moet al dente geserveerd worden, niet aan de bodem gaan zitten en niet te droog worden. Niet zoals wij Nederlanders dus gewend zijn rijst te koken.

 

Als de rijst klaar is een lekkere klont boter en de Parmezaanse kaas erdoor roeren, tot alles lekker erin mee smelt en dan serveren

 

Buon appetito!

 

P.S. Belangrijke tip nog even: zorg dat je ruimte over hebt in je auto, want als je onderweg tankt zie je altijd iets lekkers te koop! Vergeet ook de amaretti morbidi niet mee te nemen.

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.