Revival of the senior

 

Eindelijk, oud is hip!

 

Jij nog tv gekeken afgelopen zomer? Door al dat mooie weer is de hele tv-zomerprogrammering aan mijn neus voorbijgegaan. Al zag ik anderhalve week geleden wel één programma. En dat was zo’n beetje de start van het nieuwe seizoen – dat vandaag officieel begint. Het was The Voice Senior. En jongens en meisjes, wat is dat leuk! Weet je, het is niet leuk ONDANKS de oudere deelnemers, maar DANKZIJ. Sommigen blazen je echt weg met hun stem (Jimmy!)
 

 
Maar daar schuilt niet het geheim. Het succes van dit programma zit ‘m in de echtheid van de deelnemers. De ouderen (what’s in a name, ze zijn ouder dan zestig …) hebben een verhaal, durven zichzelf te laten zien, ‘hoeven’ geen schijn meer op te houden. En dat voelen wij, kijkers. We willen geen ‘plastic tv’ meer.

 

Die trend om echtheid te durven laten zien, en om ouderen te laten shinen, zagen we al jaren bij Omroep Max, en in het nieuwe tv-seizoen is het kwartje ook bij andere omroepen gevallen: mensen boven de vijftig, zestig kunnen ook gewoon leuk zijn. Energiek. Geestig. Talentvol. Normaal. Wisten wij allang, natuurlijk.

 

Ik zie het als een soort revival. Een herwaardering. Niet meer van ‘kijk eens , zo’n schattige oudere’, of erger, dat er door het publiek voor je geklapt wordt als je zegt dat je 76 bent, maar een benadering zoals iedereen die wenst: serieus genomen worden. Als normaal mens.

 

Komt mij mooi uit, nu ik ook steeds meer richting bejaardenhuis hobbel. Maar ik hoop vooral dat deze trend verder gaat dan tv-land. Genoeg 50-plussers hebben nog steeds problemen om aan een baan te komen. En dit soort programma’s dóet wat voor de emancipatie van deze groep. 50-plussers zijn namelijk niet eng, afgeschreven of inflexibel. Sterker nog, het zijn de kijkcijferkanonnen van aankomend tv-seizoen. Mensen met een staat van dienst. Mensen die wat kúnnen. Normaal functioneren.

 

En ja, programma’s als The Voice Senior helpen daarbij. Maar… het is een start. Want apart staan van de rest, betekent nog steeds dat je de uitzondering bent. Het zou dan ook het allermooist zijn als er niet speciale seniorprogramma’s gemaakt worden, maar dat de senioren gewoon mee mogen doen met de rest. Pas dan is die ouderenemancipatie voltooid.

 

Maar tot die tijd kijk ik met alle liefde naar The Voice Senior, hoor. Zou je ook een moeten doen. Word je blij van. Weet ik zeker!

 

PS. Er zijn veel programma’s met senioren dit nieuwe seizoen: Willibrord Frequin, Gerard Cox, Peter Faber en Barrie Stevens reizen door Zuidoost-Azië in Beter Laat Dan Nooit (morgen, 20.30 uur, RTL4), André Hazes junior helpt gepensioneerde mannen aan de vrouw in Golden Boys (vanavond 21.30 uur, SBS6)… En ik verheug me op het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt, dat wat later in het jaar start. En waar die mix tussen senior en junior eigenlijk allang wordt gemaakt. Piece of cake. 

 

Door: Beatrijs Bonarius

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.