Restaurant Misverstand

 

Gaan we nu van mensen met dementie ook al een reallifesoap maken?

 

Dat wordt aapjes kijken, was mijn eerste gedachte toen ik een trailer zag van het nieuwe programma van Johnny de Mol. In Restaurant Misverstand volgt hij negen mensen die de diagnose dementie kregen.

 

Geen krakkemikkige hoogbejaarden, maar relatief jonge mensen die nog midden in het leven staan en geleidelijk aan de grip op dat leven dreigen te verliezen omdat ze nu al dement worden. In het restaurant gaan de deelnemers samen met topkok Ron Blauw aan de slag om te laten zien wat ze nog wel kunnen.

 

Zo zie je oud-politierechercheur Hans. Aan de buitenkant zie je niets aan hem maar hij heeft grote moeite heeft om zich voor te stellen. Als je het hem zo vraagt, weet hij niet meer hoe oud hij is en waar hij woont. Hans is pas 59 jaar, maar kan zijn leven niet meer leiden zoals hij zou willen.

 

Het is hartverscheurend om te zien als hij in de keuken probeert om iets doormidden te snijden wat hem, hoewel hij thuis heeft geoefend, niet lukt. Net zo tragisch is het als iemand iets heel simpels dat hij nog geen twee minuten daarvoor gehoord heeft, niet meer kan onthouden. Maar er mag gelukkig ook gelachen worden als er iets mis gaat.

 

Wat een fijne man is die Ron Blauw. Met engelengeduld helpt hij iedereen die even is vergeten waar hij mee bezig was. Ron kent zijn pappenheimers, want in zijn restaurants werkt hij wel vaker met mensen die een beetje anders zijn. Behalve door Ron worden de deelnemers achter de schermen heel goed begeleid door hun casemanager en zijn ook de mantelzorgers in de zaak aanwezig. Want die hulp heeft iemand met dementie echt wel nodig.

 

En Johnny zou Johnny niet zijn als hij er geen integer programma van wist te maken. Met deze serie, die samen met Alzheimer Nederland tot stand kwam, probeert hij het begrip voor mensen met dementie te vergroten. Want dat begrip is voor deze groeiende groep mensen het allerbelangrijkste. En het lukt hem wonderwel.

 

Restaurant Misverstand, waar niemand wordt afgeserveerd, is iedere maandag te zien op SBS6 om 21.30 uur. Het is zeker geen aapjes kijken, een misverstandje dus van mijn kant. Kan gebeuren….

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit