Deze 8 superhandige keukentips wil je meteen uitproberen

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: Deze 8 superhandige keukentips wil je meteen uitproberen.

 

Als puber werd je knettergek als je moeder tijdens je kookbeurt hielp met handige tips en weetjes, maar als je tegenwoordig nog steeds zo staat te klooien zou het handig zijn als je een beetje had opgelet. Natuurlijk heb je onze acht handige keukentips van onlangs al toegepast, en ook met deze acht superslimme keukenhacks kun je de rollen (weer) een keer omdraaien: mam, dat water van de mozzarella moet je niet weggooien!

 

Snij de avocado in z’n schil
Snij de avocado in twee stukken en wip de pit eruit (voorzichtig!). Snij daarna met een klein mesje de avocado in stukjes maar hou de schil erom. Schep dan die stukjes met een lepel uit de schil. Veel makkelijker dan die glibberige stukjes avocado snijden op een snijplank, toch?

 

Lees dat recept eens een keertje
Sommige mensen kijken een recept zo ongeveer door en gaan dan aan de slag. En dan komen ze er halverwege achter: zet 24 uur in de koelkast om te marineren. Of er duikt keukenapparatuur op die niet in huis is. Dus daarom deze kinderachtige tip: lees dat recept helemaal door en ga na of je het begrijpt.

 

Gebruik van die knijpflesjes
Bij de groothandel en soms ook bij de supermarkt kun je flexibele flesjes kopen, die meestal worden gebruikt om mosterd en ketchup in op tafel te zetten. Gebruik die flesjes om je vinaigrette in te maken: alle ingrediënten in de fles, vinger op het dopje en schudden maar. Gebruik wat je nodig hebt en ze de fles daarna in de koelkast. Ideaal! Geen flesje kunnen vinden? Schudt dan de vinaigrette in een jampot.

 

Koop van die bakjes zoals de Chinees
Een keukenkast vol handige plastic bakjes, en niet één deksel past. En soms slaan die bakjes geel uit van de curry, of ze worden muf omdat ze al jaren niet zijn gebruikt, of de barsten komen erin omdat je er te hete vloeistof in schept, of ze krijgen een eigen vorm in de magnetron. Ellende! Het is niet nodig: koop gewoon een stapel bakjes met deksels bij de groothandel, de toko of bij Xenos, en je bent klaar. Je hoeft nooit meer naar een Tupperware-party, door de doorzichtige deksels kun je altijd zien wat er in de bakjes zit, ze mogen in de magnetron en ze stapelen perfect.

 

Proef het gehakt voordat je ballen draait
Woensdag gehaktdag, dus jij hebt anderhalve kilo gehakt gemengd met paneermeel, kruiden, een eitje of twee en een dikke lepel mosterd. Je maakt gehaktballen, gaart ze in de jus zoals dat hoort, en dan proef je: zout vergeten. Dat mag nooit meer gebeuren. Meng je gehakt, neem er een klein beetje vanaf en gaar dat in de magnetron of bak een stukje op om te proeven, dan weet je zeker dat je gehakt goed op smaak is.

 

Hou je messen scherp
Geen grotere armoede dan snijden met een bot mes. Hou ze netjes scherp door ze regelmatig aan te zetten (ja, daar is dat gekke stokje voor in de messenset) en ze af en toe naar een messenslijper te brengen. Met botte messen heb je meer kans op keukenongelukken – ze glijden van de groente af en hup, zo in je vinger – en groente snijden is een feestje met een lekker scherp mes. En doe dit vooral nooit met je goeie mes.

 

Parmezaan-korst nooit weggooien
Want met zo’n treurig korstje maak je je stoofschotel op smaak. Wist je toch? Het kan met elk verdroogd stukje kaas. Waarschijnlijk heb je de kaas niet meteen nodig, dus doe je zo’n stukje in een zakje in de vriezer.

 

Gebruik mozzarella-vocht om saus op smaak te brengen
Giet je die mozzarella uit een zakje ook altijd af boven de gootsteen? Niet meer doen, want met dat lekkere kazige water kun je je pastasaus op smaak brengen. Werkt ook prima met het zoute vocht waar de feta-blokjes in dobberen. En die olie met kruiden van de gekruide geitenkaas? Je raadt het al.

 

Door: Redactie FavorFlav