Alleen de prijs is anders

Franska.nl-lezeres Els de Meijer is deze week onze gastcolumnist.

 

Mijn wederhelft is toe aan een nieuwe bril. Met de huidige bril kan hij niet goed lezen, haalt de bril vele keren per dag van zijn neus en kan ook dan zonder bril nog steeds niet goed lezen. Hoe dan ook, er moet iets gebeuren.

 
Op onze wandelroute met de hond is een vestiging van de brillenwinkel waar alleen de prijs anders is. Waarom ook niet meteen even binnenlopen en kijken of er een leuk montuurtje voor meneer bij hangt. De enige verkoper in de winkel begroet ons vriendelijk en wijst ons de weg naar de herenmonturen ondertussen het hoe en waarom van een andere bril uitvissend.

 
We belanden vervolgens achter een tafeltje met een beeldscherm. De verkoper laat ons op het scherm de nodige glazen zien, want ook daarvoor geldt: keuzes maken. Terwijl hij geduldig wat voor- en nadelen uiteen zet, stapt er een monteur met het logo van een slotenmaker op zijn donkergrijze overall de winkel binnen met in zijn ene hand een doosje en in zijn andere hand iets wat wel een afleverbon zal zijn: ‘Ik kom een cilinder plaatsen.’

 
Na 100 jaar niet gelachen te hebben,
gaat hij dat niet nu wèl doen

 
Ik kijk van de monteur naar de verkoper. Die antwoordt: ‘Waarin?’ Ik kijk nu van de verkoper naar de monteur. Zou echt niemand anders de inkopper hiervan inzien? ‘Ik heb geen idee’, reageert de monteur, enigszins geïrriteerd lijkt het. Op dat moment kan ik het niet meer voor me houden, het moet er gewoon uit: ‘In een bril natuurlijk!’ Het blijft even stil. De monteur blijft recht vooruitkijken en is niet van plan om na honderd jaar niet gelachen te hebben dat nu wél te doen. Ik meen zelfs heel even en heel subtiel een ‘give me a break’-look op zijn gezicht waar te nemen. Dan komt de verkoper uit de hoek met een reactie die ik dan weer niet verwacht: ‘Mevrouw, wat een scherpe opmerking voor iemand met blond haar!’

 

 

Ook een keer gastcolumnist zijn op franska.nl? Mail je column (van maximaal 400 woorden) naar content@franska.nl. Als je column niet geplaatst wordt, ontvang je daar geen bericht over.