Lonkende zomerkoninkjes

 

Adje: Met z’n honderden probeerden ze me te verleiden…

 

Ik loop de plaatselijke supermarkt Eurospin binnen en daar staan ze mij meteen met zijn honderden te verleiden. Ze roepen in koor: ‘PAK MIJ, NEEM MIJ MEE!’ Er staan kistjes vol met zomerkoninkjes naar me te lonken (en ik weet het, Franska, jij houdt er niet van maar ik ben er dol op!).

 

Nu wil het dat ik vanavond gasten krijg die na hun lange rit uit Nederland graag bij mij aan tafel schuiven voor een driegangendiner. Ik denk even na: wat zou ik hiervan kunnen maken voor vanavond? Intussen blijven de zomerkoninkjes lonken en ach, ik moet niet nadenken maar me gewoon door ze laten verleiden. Ik durf te wedden dat me straks een heerlijk, verleidelijk recept te binnen schiet.

 

Als ik de aardbeien afreken, kijkt supermarktman Matteo me vrolijk aan en zegt: ‘Wat zien de aardbeien er prachtig uit, hè Adriana, en ze zijn heerlijk, ik heb ze gisteren gegeten.’ ‘Ik kon ze ook niet laten staan, Matteo, wij eten ze vanavond.’ ‘Wat ga je ervan maken?’, vraagt hij en opeens weet ik het. Aardbeien Romanoff! En alle smaken van dit heerlijke recept walsen al in mijn mond als een klein feestje.

 

Dit gerecht is in de jaren twintig bedacht door Auguste Escoffier. Hij zette het op de kaart van het Carlton Hotel in Londen onder de naam Strawberries American Style. In diezelfde jaren twintig verhuisde de in Litouwen geboren Herschel Geguzin naar de Verenigde Staten. Hij was een charlatan en oplichter en kwam in de filmindustrie van Hollywood terecht. Nam daar een nieuwe identiteit aan die beter paste bij de decadente wereld van Hollywood, namelijk prins Michael Dimitri Romanoff. Eind jaren dertig begon hij een restaurant in Beverly Hills en zette hier Aardbeien Romanoff op de kaart. Alsof het zijn creatie was. Omdat Escoffier toen al was overleden, kon die niet meer protesteren tegen het inpikken van zijn creatie en de naamsverandering. Maar ere wie ere toekomt: de receptuur van dit overheerlijke dessert komt echt van Auguste Escoffier.
Ik maak het altijd als volgt, met een eigen twist.

 

 

 

Dit heb je nodig

  • 400 g aardbeien
  • 1 el suiker
  • half vanillestokje
  • een goede scheut wodka
  • een ferme draai verse peper
  • zest van een limoen
  • 250 ml slagroom

 

Zo maak je het
Snijd de aardbeien in vieren, roer er de suiker doorheen, en verdeel in twee gelijke porties. Schraap over de ene helft van de aardbeien de vanille uit het stokje, draai er wat verse peper over en als laatste giet je er een goede scheut wodka bij. Dit geheel pureer je met de blender.
Klop de slagroom lobbig en meng de gepureerde aardbeien hier doorheen. Verdeel de rest van de gesneden aardbeien over vier bordjes, schep hier de aardbeienslagroom overheen, en rasp hierop een beetje limoenzest.
Lekker om te serveren met een bolletje kardamonijs

 

Buon appetito!

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.