En wat eet je tijdens de druivenpluk?

 

Adje: Drie weken eerder dan normaal zijn de wijnboeren in mijn omgeving met de druivenpluk begonnen. De Vendemmia. Ik hielp even mee. En mocht ook mee-eten van de lekkere schiacciata. Mmm.

 

Het is de vroegste start sinds tientallen jaren van de druivenpluk, en de verwachtingen over de kwaliteit zijn hooggespannen. Want na een zeer droge winter was er eerst een late voorjaarsvorst, die weer werd gevolgd door hagelbuien en daarop volgde een extreem warme zomer. Temperaturen van boven de 40 graden en bijna geen regen (de wijngaarden worden wel automatisch bevloeid, maar als de bron opgedroogd is, gaat ook dat niet meer en wordt alles gort- en gortdroog).

 

Ook vandaag liep de temperatuur weer op tot 35 graden, en het is dan echt onmogelijk om overdag te plukken. Ik was dan ook niet verbaasd toen ik vannacht om vier uur wakker werd van het zo bekende geluid van een klepperende kar die tijdens de pluk af en aan rijdt om de druiven naar het veel hoger gelegen kasteel van Montegiove te brengen. Daar worden de druiven geperst.
Nu ik toch wakker ben, besluit ik om me aan te kleden en een kijkje te nemen bij de plukkers. Ik tref het, want op het moment dat ik aankom komt ook de vrouw van Virgilio, een van de plukkers, aanrijden. En als zij uit de auto stapt, komt er direct een heerlijke geur uit de auto. Ze heeft schiacciata gemaakt, een traditioneel brood, speciaal gemaakt voor de druivenplukkers tijdens de oogst. Het is een soort focaccia met heel veel druiven erop.
Iedereen stopt met werken, er wordt een glas wijn ingeschonken en alle plukkers pakken een stuk schiacciata. Ze nemen er een lekker stuk blauwe kaas of oude geitenkaas bij. Een kwartier later zijn de broden schoon op. Ik help nog even mee met plukken en geniet van opkomende zon en de ontwakende dag. Zo tegen negen uur stoppen we allemaal met plukken; het wordt te warm om verder te gaan. Als ik thuiskom, neem ik eerst nog even een duik in mijn zwemvijver en een kwartier later rol ik moe maar zeer voldaan mijn bedje in.

 

Schiacciata

Dit heb je nodig

  • 10 g droge gist
  • 6 ons witbroodmeel
  • 2tl zeezout
  • 2 tl suiker
  • 3 el olijfolie
  • 4 dl lauwwarm water

 

Topping

  • 3 ons blauwe druive
  • klein handje rozemarijn
  • 2 el rietsuiker

 


 Zo maak je het

Meng gist, meel, zout en suiker in een kom en maak een kuiltje in het midden, hier schenk je de olijfolie en het water in. Meng tot een zacht deeg. Kneed het deeg nog 10 minuten tot het elastisch is. Leg het op een bakmatje met een licht-vochtige doek eroverheen en laat een uur rijzen op een warme plek. 

 

Leg het bakmatje met het deeg op een bakplaat en duw de lucht uit het deeg. Verdeel het over de bakplaat en duw met je vingertoppen kleine kuiltjes in het deeg.

 

Meng in een kom de druiven en de rozemarijn met wat olijfolie, dit voorkomt aanbranden tijdens het afbakken. Verdeel de druiven en rozemarijn over het deeg en laat het deeg nogmaals zo’n 30 minuten rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden, strooi de rietsuiker over het brood en bak het brood in 25-30 minuten gaar en goudbruin.
Eet de schiacciata als die nog lauwwarm is, en neem er ook een stuk blauwe of geitenkaas bij.

 

Buon appetito

 

 

Adje Middelbeek woont en werkt in Umbrië (Italië). Vanuit haar supergezellige B&B c.q. vakantiehuis Podere del Buongustaio organiseert ze de mooiste culi-reizen.