Proosten met een glaasje prik mag ook

 

Margreets man stopte vijf maanden geleden met alcohol. Dat was best even wennen. Maar Margreet ontdekte dat er sprake is van een trend. Steeds meer mensen drinken geen alcohol.

 

 

Vijf maanden geleden kondigde manlief resoluut aan: ‘Ik stop met het drinken van alcohol tot ik op m’n streefgewicht ben.’ Toen hij een week later nog steeds geen druppel alcohol had genuttigd, wist ik: deze keer is het serieus. Hij had een knop omgezet en ik moest daar maar aan wennen.Want ja, ik vond dat behoorlijk wennen, omdat we drinkenbroertjes waren, maar vooral omdat ik me bewust werd van mijn eigen alcoholconsumptie. Ik heb een haatliefdeverhouding met alcohol. Ieder jaar drink ik een maandlang niet, omdat het gezond is, en om mezelf te bewijzen dat een leven zonder ook best leuk is. Daarnaast probeer ik minstens drie, maar veelal vier avonden per week geen alcohol te nuttigen. Kortom, ik probeer bewust met alcohol om te gaan, voor zover dat mogelijk is.

 

De grote ommekeer vond bij mij plaats in de vakantie. Waar er in geen van onze vakantiealbums een foto ontbreekt van ons, toastend met een lokaal biertje, dronken we nu aan het eind van de dag een glaasje cola of een virgin mojito. Heel af en toe bestelde ik een biertje – ik was immers niet gestopt – maar ik had het niet nodig voor het ultieme vakantiegevoel, en dat was een aha-moment. Alcohol is/was in mijn leven, maar ook in onze maatschappij zó vanzelfsprekend! Feestje? Neem even een flesje wijn mee voor de gastheer/-vrouw. Vrijdagmiddagborrel? Daar drink je bier en eet je bitterballen. Iets te vieren? Kom maar op met die bubbels. Uit eten? Glaasje wijn alstublieft. Maar het kan dus ook anders!

 

En of het te maken heeft met mijn eigen perspectief of dat het daadwerkelijk zo is: ik zie dat de maatschappij langzaam aan het veranderen is. Het Buckler-trauma, veroorzaakt door Youp van ’t Hek, heeft de bierbrouwer goed gedaan, want in de afgelopen jaren zijn alcoholvrije biertjes heel goed te drinken geworden. Bovendien bieden steeds meer horecagelegenheden een inspirerender alternatief voor koolzuurhoudende drankjes en kruidenthee. De virgin cocktail, ook wel mocktail, (een cocktail zonder alcohol) staat in steeds meer gelegenheden op de kaart.

 

Want, al wil ik het zelf eigenlijk niet horen, alcohol is het nieuwe roken. Waar voorheen een of twee glaasjes wijn/bier/bubbels nog weleens als ‘gezond’ uit een wetenschappelijk onderzoek kwam, bleek afgelopen jaar dat alcohol, in welke kleine hoeveelheid dan ook, al schadelijk is. De zin uit het uitgebreide onderzoek die me het meeste bijbleef was: ‘Ieder glas alcohol verkort je leven met een half uur.’ De weken daarna vroeg ik me bij ieder glas af: is dit me een halfuur van m’n leven waard? Het was een mooie oefening in bewuster drinken, waarvan het leven niet meteen gezelliger wordt trouwens, zo vond ik.In de eerste maanden van zijn stoppen appte manlief me – als een blije bekeerling met een missie – het ene na het andere artikel over niet-drinkers en de gevaren van alcohol. Het blijkt een ware trend te zijn, stoppen met alcohol. Jan Heemskerk blijkt al jaren niet te drinken. Bruce Willis en John Travolta gingen hem voor. Poetin en Trump drinken trouwens ook niet. Je wordt er dus niet vanzelfsprekend een beter mens van. Wel gezonder, zo zeiden al die artikelen. Beter slapen, minder stress, een mooiere huid, etc. etc.

 

Ook nu manlief z’n streefgewicht heeft bereikt, drinkt hij nog steeds geen alcohol. Hij voelt zich gezonder, slaapt beter en het is vooral gewoon uit z’n systeem. Ik ben zover (nog) niet. Hoeft voor mij ook niet. Maar ik ben blij dat het niet altijd meer hóeft! En alvast voor onder de kerstboom heb ik voor hem het ideale kerstcadeau besteld: Ontwijnen, het boek van detox-coach Jacqueline van Lieshout die twee jaar geleden zelf stopte met alcohol. Ook leuk als alternatief voor een fles van ’t een of ’t ander, want u bent gewaarschuwd: niet drinken is de nieuwste trend!

 

Door: Margreet Botter

Margreet Botter woont met man en zoon in het midden van Nederland. Ze is al een leven lang bezig zichzelf en de wereld een beetje beter te begrijpen en deelt de lessen die ze opdoet graag met anderen. Al was het, zo zegt ze zelf, alleen om soms te toetsen of ze niet helemaal gek is…

Afbeelding van Margreet Botter