Prins Harry wil maar twee kinderen

 

Baby Archie kan nog niet eens rechtop zitten, maar Prins Harry denkt al aan gezinsuitbreiding. Of eigenlijk aan geen gezinsuitbreiding. Want baby’s krijgen is slecht voor het milieu.

 

 

Dat Harry een betrokken prins is moge duidelijk zijn. Zijn enorme inzet voor allerlei goede doelen is wereldwijd bekend. Van de Invictus Games tot het milieu, Harry gebruikt zijn bekendheid om aandacht voor de goede zaak te krijgen. Dat lukt hem aardig, want hij is niet meer uit de media weg te slaan.

 

In het septembernummer van Vogue, waar zijn vrouw Meghan eenmalig hoofdredacteur van is, heeft Harry een gesprek met de wereldberoemde antropologe Jane Goodall. Jane is vooral bekend van haar jarenlange studie van chimpansees. Als Jane aan Harry vraagt of hij anders naar de aarde is gaan kijken sinds de geboorte van zijn zoon, blijkt dat hij daar goed over heeft nagedacht. 

 

Hij zegt: ‘Ik heb altijd het idee gehad dat we deze aarde te leen hebben. Met de intelligentie waar we nu over beschikken, moet het mogelijk zijn om deze plek beter achter te laten voor de volgende generatie.’ Als Jane tegen de prins zegt dat hij niet te veel kinderen moet krijgen, antwoordt hij dat hij er maximaal twee wenst. Tsja, mooie woorden natuurlijk en daar heeft Harry ook wel een punt. Maar of het nou helpt tegen de klimaatverandering om niet meer dan twee kinderen te krijgen? 

 

In Afrikaanse landen zijn je kinderen de pensioenvoorziening voor je oude dag. Dat ligt in het Westen heel anders, hier krijg je kids voor de gezelligheid. Daar zit dus een groot verschil. 

 

Rond het jaar 2100 lopen er 11 miljard mensen op de aarde, dat wordt best een drukke boel. 

 

Die mensen moeten allemaal eten en wonen. Willen allemaal een mobiele telefoon en misschien zelfs een auto. Dat kan natuurlijk niet. Maar is geboortebeperking dan de oplossing? Misschien is het beter dat je van kleins af aan leert om duurzaam te leven. Daar hebben we allemaal wat aan.

 

 

Harry maakt zich in eigen land ook niet zo populair met zijn uitspraak over de keuze voor een klein gezin. Boze Britten vinden het opmerkelijk dat de hertog van Sussex zoiets zegt terwijl hij zich wel met een privéjet laat vervoeren naar alle uithoeken van de wereld. Kun je nagaan hoe de ecologische voetafdruk van Harry er nu uitziet. Want hij gaat toch echt niet op de fiets naar zijn goede doelen in Afrika. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit