Italiaanse woorden die we nodig hebben

 

Ik denk nog weleens aan meneer Van Soest, leraar Engels op het St. Willibrordcollege. Hij kon zo in het nirwana raken tijdens de les dat hij bijna opsteeg. “In het Nederlands zeg je: kinderwagen, in het Engels… poëtische stilte…perambulator. Of nog iets. IJskast. Brrr. In het Engels… Refrigerator.”

 

Als ik hier in Italië het vuilnis weg ga brengen (elke dinsdag en vrijdag, vier zakjes, een organic, een plastic, een papier en een voor doppen en kurken en dat wat ik niet thuis kon brengen onder de andere categorieën), denk ik aan meneer Van Soest. Spazzatura, dat klinkt toch als een cocktail? Vandaar even dit lijstje. En ze hebben hier echt voor alles een eigen woord. Of ken jij het Nederlandse gelijke van parcheggiatore (iemand die ervoor zorgt dat alles reilt en zeilt op de parkeerplaats)?

 

Molestatore of molestatrice

Vangt dit de term ‘stalker’ niet veel beter? En Italiaanser? En ook goed dat ze een mannelijke en een vrouwelijke variant hebben.

 

Sprezzatura

Niet te verwarren met spazzatura (vuilnis weet, je nog?). Sprezzatura is het Italiaanse gelijke van ‘je ne sais quoi’: moeiteloze elegantie zonder dat het er uitziet alsof je het enorm hebt geprobeerd.

 

Crepuscolo

Dat magische moment waarop de schemer om het hoekje komt gluren en alles hier een roze, gouden gloed lijkt te krijgen en de wolken in suikerspinnen veranderen.

 

Cucciolo (spreek uit: koetsjólo)

Wordt gebruikt om alles wat baby, kitten, klein en schattig is mee aan te duiden. Maar je mag het natuurlijk best blijven toepassen op kinderen en geliefden. En dan meteen maar lekker vaak achter elkaar voor het beste effect.

 

 

Mozzafiatio

Als iets je echt tot stilstaan dwingt omdat het zo mooi is, dan ben je dus mozzafiato. Of mozzafiata, als je een vrouwspersoon bent. Het betekent letterlijk: van de adem afgesneden.

 

Dan nog een paar meneer Van Soestjes om het af te leren.

 

  • Zwerfhonden (heb je hier veel): cani randagi (spreek uit: ran-dá-djie)
  • Peterselie: prezzemolo (spreek uit: pre-zé-mo-lo)
  • Vaatwasser: lavastoviglie (spreek uit la-vas-to-ví-lie-je)

 

Buona giornata!

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach