Princess Anne: what you see is what you get

 

The Queen zit al sinds 1952 op de troon. Je zou bijna vergeten dat ze ook nog moeder is van vier kinderen. Drie zonen en een dochter. En die laatste, prinses Anne, blijkt best normaal…

 

Dat kan haast niet anders met drie nogal uitgesproken broers. Charles, de troonopvolger. Andrew, die met de bedenkelijke reputatie. En Edward, die veel liever acteur was geworden. Anne blijkt al jaren de meest normale van de vier.

 

Anne Elizabeth Alice Louise, Princess Royal, is vandaag jarig. Hoewel ze zeventig jaar wordt, werkt ze zich nog steeds een slag in de rondte. Ze legt de meeste werkbezoeken per jaar af van alle Britse royals en is beschermvrouwe van meer dan 300 organisaties en liefdadigheidsinstellingen. Een werkpaard pur sang dus. Die paarden zijn overigens haar grote liefde. Ze is een zeer goede ruiter en werd Europees kampioen in de military en deed zelfs mee aan de Olympische Spelen in Montreal.

 

Omdat haar oudste broer de toonopvolger is, kon ze in zijn schaduw opgroeien en ging ze volstrekt haar eigen gang. Iets wat ze overigens nog steeds graag doet. Het is geen glamoureuze tante en het schijnt dat ze behoorlijk zuinig is. Ze heeft een hekel aan poespas en neemt geen blad voor de mond als iets haar niet zint.

 

Anne heeft twee kinderen, vier kleinkinderen en is al ruim 25 jaar getrouwd met haar tweede echtgenoot met wie ze zelden in het openbaar gezien wordt. Haar kinderen Peter en Zara kregen op haar eigen verzoek geen koninklijke titel om hun jeugd zo normaal mogelijk te maken. (Voor zover dat kan als je oma de Queen is, maar dat terzijde…) Naar verluidt, is ze niet zo snel zenuwachtig. In 1974 probeerde een gestoorde man om haar te kidnappen. Toen hij een wapen op haar richtte zodat ze uit haar auto zou stappen, was haar antwoord ‘Not bloody likely!’

 

Ze is dikke vriendinnen met haar schoonzus Camilla. Grappig genoeg was Anne’s eerste vriendje Andrew Parker Bowles. Die later de eerste echtgenoot van Camilla werd.

 

Mocht je nu meer van haar willen zien? Kijk dan naar The Crown op Netflix. Prinses Anne heeft zelf ook een paar afleveringen van de serie bekeken. Toen ze hoorde dat het wel twee uur duurde om het haar te doen van de actrice die haar personage speelt, was haar antwoord: “I’m thinking, ‘How could you possibly take that long?’ I mean it takes me 10 or 15 minutes.” 

 

Lekker nuchter dus, die Anne

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit