Pling!

 

Ben je lekker aan het werk, komt er telkens iets tussendoor.

 

 

 

Hoihoi. Ik ga nu mijn actuele stukje voor Franska tikken. Ik weet al precies waarover ik het vandaag wil hebben.

 

PLING!

 

O wacht, een e-mail, ik kom zo bij je terug.

 

Daar ben ik weer. Waar was ik? O ja, ik wil het vandaag hebben over meditatie-apps. Ik las … Pling. O wacht, even checken of ik deze mail nog kan gebruiken bij mijn stukje.

 

Nee, was mijn moeder. Of ik met pakjesavond de borrelhappen wil maken. Meteen maar even geantwoord dat ik dat doe, en direct in de Allerhande gekeken naar receptjes. Allemaal vegetarisch zijn ze. Lekker hoor!
Maar goed. Waar was ik? O ja. Meditatie-apps. Ik las vanochtend dus een grappig bericht …

 

PLING!

 

Wacht, ik zet het volume van mijn laptop even op 0, dan word ik niet constant gestoord.

 

… en in dat bericht stond dat meditatie-apps vaak tot stress leiden. Vond ik grappig. Dat je juist zen wilt worden, maar door al je perfectionisme …

 

Wacht, ik krijg nu telkens een pop-up-melding als er een mail binnenkomt. Gaat lekker, zeg … Toch even kijken naar dat laatste berichtje, want dat leek interessant.

 

Wat?! Moet je horen! Het is vandaag e-mailloze vrijdag! Ha, had ik dát geweten …

 

Even verder lezen, hoor: De Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers zegt dat bijna een derde van het kantoorpersoneel stress ervaart door de berg werkmail die zij elke dag krijgen. En het is erger: van de mensen zegt een kwart van de werkdag bezig te zijn met mailen.

 

Meine gute, dat is 2 uur! Daar kan ik me dus NIETS bij voorstellen. Wat dóen al die mensen dan? Zo kom je toch nauwelijks aan je werk toe? Het klinkt als een mooi initiatief om hen een dagje van hun mail af te houden. 

 

oude typemachine

 

En na een klein introspectiemomentje (zonder meditatie-app) denk ik dat het heel misschien ook wel een klein beetje goed zou zijn voor mij, zo’n dag niet mailen. Dus vooruit met de geit. Vanaf NU doe ik er ook aan mee.

 

Of wacht … Is het niet zo dat je het ontwijken van die precisie-mailbombardementen zélf in de hand heb? Door inderdaad die volumeknop uit te zetten, of het hele mailprogramma gewoon een paar uur te sluiten zodat je toe kan komen aan het echte werk? Hebben we daar echt zo’n georganiseerde dag voor nodig? Dacht het niet. Bewustwording oké, maar een hele dag zonder?! Daar worden veel werkgevers toch helemaal niet blij van? Ik bedoel maar: met welke postduif krijg ik dit stukje anders zo snel bij Franska?

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius