Pesten? Dat doet die van mij niet hoor.

 

Kinderen die gepest worden hebben daar vaak hun hele leven last van. Met alle gevolgen van dien. Om dat pesten nu voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen hebben deze Amerikanen iets heel bijzonders bedacht.

 

 

Pesten. Misschien heb je er zelf mee te maken gehad. Dan weet je dat het echt heel erg vervelend is en dat het moet stoppen. Maar ondanks alle onderzoeken en gedragscodes die erop worden losgelaten is dat niet zo eenvoudig.

 

Scholen, sportverenigingen, de werkvloer, ja zelfs bejaardenhuizen hebben ermee te maken. En er wordt aan alle kanten geprobeerd om een oplossing voor dit iritante gedrag te vinden.

 

Nu blijkt dat het kleine pestertje zijn rottige trucjes vaak van zijn ouders leert.

 

Daarom is er in het Amerikaanse Wisconsin Rapids een opmerkelijk wetsvoorstel gedaan. Je kunt er, als ouder van een kind dat andere kinderen pest, een forse boete van omgerekend bijna driehonderd euro krijgen. En voor hardleerse types, die hun kinderen dat nare gedrag maar niet afleren, zit er zelfs een gevangenisstraf tot vijftien dagen in.

 

Zo, dat zal ze leren. Eindelijk een prima boete die ook wettelijk is vastgelegd. Kun je dus niet meer om het treitergedrag van jouw kind heen. Opvoeden dus, die kindertjes!

 

Wisconsin Rapids is niet de eerste plaats waar zulke wetgeving bestaat, want op meerdere plekken in Amerika worden dergelijke boetes al opgelegd. En weet je wat? Daar werkt het gewoon! Er is namelijk nog steeds geen enkele boete uitgeschreven. Een prima afschrikmiddel dus.

 

Wat denk je. Zou dat hier in Nederland ook kunnen?   

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit