Pas op: Je brein kan krimpen als je stress hebt

 

De coronastress komt en gaat bij mij met pieken en dalen.

 

Dan ineens ben ik ontspannen en positief over onze toekomst, het volgende moment raak ik in paniek en maak ik me vreselijk zorgen om de gezondheid van de mensen om me heen.

 

Het zijn voor iedereen gekke tijden: de coronacrisis laat niemand onaangetast. We hebben er allemaal op een bepaalde manier mee te maken en we moeten leren leven met een nieuw soort wereld. Eentje waarin we niet meer overal naartoe vliegen of met iemand die we niet kennen knuffelen of zelfs handen schudden. We houden die anderhalvemeterwereld erin, omdat het nodig is. We zijn nog nooit zo met onze gezondheid – wereldwijd – bezig geweest als nu. Voor sommigen geeft dat serieuze stress. Je piekert over wanneer je je oma weer eens mag zien en vasthouden, je twijfelt over of je contract wel wordt verlengd, of je nog wel een nieuwe baan kan vinden, of je zelf wel fit genoeg blijft. We hebben nu meer dan ooit iets om ons massaal druk over te maken, helaas. En stress is niet goed voor je, dat weet je zelf best.

 

Maar wat gebeurt er in je brein als je je zorgen maakt?

 

Veel en langdurig stress hebben kan ervoor zorgen dat je brein krimpt. Zeker de prefrontale cortex, het gebied dat verantwoordelijk is voor je geheugen en nieuwe dingen leren. Maar kijk: niet alle stress is slecht voor je brein. Een beetje zenuwen, iets spannend vinden, dat houdt je juist scherp. En dat kan voordelen opleveren, want zo kun je je dan beter concentreren op iets en je focussen. Stress geeft vanuit die prefrontale cortex in je brein een signaal door naar de hypothalamus en maakt het hormoon cortisol aan. Dat gebied in je brein regelt je lichaam en stuurt je spieren aan. Dat is handig als je bijvoorbeeld moet vluchten voor iets engs, maar in het geval van coronastress doet het andere dingen met je, zoals zweten, sneller ademen met een verhoogde hartslag, een knoop in je maag krijgen. En daar heb je helaas niet veel aan, behalve dat jij je niet lekker voelt.

 

Wat feiten over stress op een rij:

  • Vrouwen hebben meer stress dan mannen
  • 50 procent van de mensen heeft wel eens stress, dus you are not alone
  • Geld en werk zijn de grootste stressfactoren
  • Veel en lang stress hebben zorgt voor te veel cortisol in je lijf, wat je vatbaarder maakt voor ziektes
  • Van stress sterven er cellen in je brein af
  • Wil je ervan af? Op nummer 1 voor ontspanning met stress staat muziek luisteren. Anders kan televisiekijken ook helpen of in een warm bad gaan liggen.
  • Na 7,5 uur goed slapen is je coritsolniveau weer op pijl, dus ga vooral vroeg naar bed. En denk maar vaak: alles komt goed. Dat komt het echt, one way or another.

 

Door: Tessa Heinhuis