songfestivalfeest
songfestivalfeest

Party crashers

 

Nee ik bedoel hier niet de types die onuitgenodigd een feestje binnensluipen, hoewel dat wel de officiële betekenis is van het woord. Is het je trouwens wel eens overkomen? 

 

Mij meerdere keren ‘bijna’ als ik ergens een restaurants of hotel binnenloop voor een afspraak en vervolgens gestuurd wordt naar een feest of receptie waar ik helemaal niet moet zijn. Ik fantaseer wel eens wat er zou gebeuren als ik me inderdaad tussen de menigte zou begeven en me van hapjes en drankjes liet voorzien. Zou het opvallen? Zou je door de mand vallen of kunnen mensen bij zo’n gelegenheid inderdaad met elkaar praten zonder in de gaten te hebben dat de ander er helemaal niet bij hoort.

 

Maar ik dwaal af. Wat ik hier met party crashers bedoel, zijn een paar gerechten die je gewoon achter de hand moet hebben als er onverwacht mensen blijven hangen. Zeker nu de vakantie voor de deur staat. Ze komen langs voor koffie of een glaasje van het een of ander en het wordt zo gezellig dat je eigenlijk wel móet zeggen: Ah joh blijf gezellig eten, ik flans wel snel wat in elkaar. Dié momenten dus.

 

Dat zijn trouwens ook de momenten waarop je je helemaal niet druk hoeft te maken over planning of boodschappen want je moet het gewoon doen met wat er voor handen is en dat begrijpt iedereen. Maar als je dán snel iets kunt maken, oogst dat vaak meer bewondering dan wanneer je het er goed van afbrengt bij een lang van tevoren gepland etentje. Gewoon een paar simpel in elkaar te draaien gerechtjes. Kleine moeite groot effect.  

 

Denk bijvoorbeeld aan een pindasoep. Gewoon simpel van pindakaas en bouillon. Breng de soep op smaak met een scheutje sojasaus of ketjap, knoflook en veel of weinig chilipeper en bestrooi met wat je in huis hebt, zoals gehakte pinda’s, misschien wat groene kruiden of taugé. Misschien heb je ook nog wat kokosmelk, santen of geraspte kokos in huis, dat geeft het net die extra kick.

 

Van tomatensap kun je ook supersnel een soep maken. Knoflook erboven uitknijpen, eventueel wat bouillonpoeder en wat kruiden, kleingesneden kerstomaatjes of blokjes feta of mozzarella. Een lepeltje pesto is ook lekker of, als je het in huis hebt, een scheutje wodka voor een instant Bloody Mary soep

 

Blikjes tonijn zijn wat mij betreft een must om in voorraad te hebben. Niet alleen voor een lekkere tonijnsalade, maar ook om een tonijnmayonaise van te maken die je als voorgerecht over wat koud vlees of kip kunt strijken. Wat kappertjes, rucola en uienringetjes erover en je hebt een heerlijk voorgerecht. Maar die tonijnmayonaise is licht verwarmd ook heel verrassend over een stukje gebakken vis of vlees. 

 

Pasta met knoflook, olijfolie en rode peper. Of met knoflook, olijfolie en gehakte olijven is altijd lekker met een frisse salade. Gedroogde paddenstoelen tot poeder malen en mengen met wat olijfolie geeft ook een bijzondere pasta. Misschien heb je vlees, kip of vis in huis om erbij te serveren, maar het hoeft niet eens.

 

Witte bonen kun je simpelweg een heel eigen twist geven door ze kort te stoven met wat olijfolie en dan te pureren en op smaak te brengen met rozemarijn of andere kruiden. En ja daar is hij weer, de onmisbare redder in keukennood: knoflook. Ringetjes lente-ui erover en je hebt een top-bijgerecht.

 

En zeker met zoet kun je alle kanten op. Heel handig is het om altijd een blikje gecondenseerde melk bij de hand te hebben. Het blikje onder water 3 uur laten koken (terwijl je heerlijk bij je vrienden of familie zit) en je hebt een fantastische dulce de leche saus. Gewoon inkoken in een steelpannetje kan ook en is sneller, maar dan moet je er wel bij blijven en regelmatig roeren.

 

Een supersnelle cheesecake-in-een-glas is ook zo gemaakt met verkruimelde koekjes, roomkaas en suiker, wat room of melk en vers fruit of een lepeltje jam. Affogato is een Italiaanse klassieker die het ook altijd goed doet als party crasher: schep een bol ijs in een kopje en schenk daar gloeiende koffie over. Simpeler kan niet.

 

Een lekkere confituur aanmaken met heet water geeft een simpel sausje. En aardbeien smaken heel anders als je ze bedruppelt met wat balsamico azijn en bestrooit met wat gehakte (pistache)nootjes.

 

Kom je zo de zomer door met onverwachte gasten denk je?

 

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden