Over Fred

 

Beste mensen (zo zou Fred een bericht als dit beginnen, denk ik), wat moet er nog gebeuren om het gif dat social media kan heten te stoppen?

 

Hoeveel mensen zijn er niet doodongelukkig geworden van uitingen die werden gedeeld via Twitter, Facebook of Instagram? Patricia Paay, die arme student in Amerika die gay was maar nog niet uit de kast en waarvan een medestudent het nodig vond een camera op te hangen in zijn kamer en zijn coming-out voor hem te bepalen. Resultaat? Zelfmoord. Belediging, bedreiging, haat. En nu dan weer het filmpje van mijn allerliefste Fred.

 

Social media – we kunnen het beter asociale media noemen – hebben soms mooie kanten. Natuurlijk. We delen veel en je bent binnen een stap bij je favoriete zanger. Grenzen vervagen, maar dit kan niet, dit mag niet en dit moet stoppen
 

Het kan heel simpel. Verbied anonieme accounts en koppel elk account aan het burgerservicenummer van de persoon in kwestie. Dan is elke afzender van een bericht traceerbaar en kan diegene, zoals in het geval van het delen van het filmpje van Fred, gestraft worden. Hopelijk kunnen sociale media dan weer worden tot waar ze echt voor bedoeld zijn: sociaal, en niet om levens te verwoesten.

 

 

 

 

Beeld: Nick van Ormondt

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach