Over die leraar, dat nepaccount en die naaktfoto’s

 

Je zal heden ten dage maar docent zijn op een middelbare school. Aangeschoten wild ben je. Overgeleverd aan die “schatjes” van leerlingen.

 

Toen ik vanmorgen de krant las wist ik niet wat ik zag. Drie oud-leerlingen van een middelbare school hebben zich vorig jaar voorgedaan als een docent van een school in Schagen en hebben onder zijn naam een nepaccount aangemaakt op sociale media. Met dat account hebben ze contact gelegd met leerlingen en hen om naaktfoto’s gevraagd.

 

Gelukkig kreeg de leraar het in de gaten en heeft hij direct de politie ingeschakeld. Die kwam er als snel achter dat drie leerlingen van 16 en 17 jaar achter het account zaten.

 

Het was dus een grap. Geestig hoor…

 

Ik zie die gasten al lui onderuitgezakt chillen op een bankje in het park. Jointje erbij. Waarschijnlijk van die pukkelige puberexemplaren die zich de tandjes vervelen. En opeens heeft een van de drie een briljant idee. Yo, zullen we die kl…zak van een leraar eens te grazen nemen. Ja lachen, gast. Laten we een nepaccount maken en die chicks om naaktfoto’s vragen. Ja, bro… nice!

 

Wat ze eigenlijk doen is het leven van die docent totaal ruïneren. In een tijd van #Metoo is het voor docenten al heel ingewikkeld. Want een enkele aanraking die je volkomen onbewust maakt kan je al je baan kosten. Natuurlijk zijn er docenten die wel over de schreef gaan. Maar het zal je maar gebeuren dat je, zonder dat je het in de gaten hebt, zomaar aan de schandpaal wordt genageld wegens grensoverschrijdend gedrag.

 

Nou ben ik ook nogal van de aanrakerige soort. Klap op de schouders, hand op je pols. En ik heb vaak niet eens in de gaten dat ik dat doe. Maar sinds de hele #Metoo-discussie ben ik me er wel bewuster van. Niet iedereen is gediend van een zacht duwtje tegen zijn been als ik om aandacht vraag.

 

Kun je nagaan hoe dat voor een docent moet zijn. Als je als docent per ongeluk te dicht bij een leerling komt als je bijvoorbeeld een ingewikkelde wiskundevergelijking uitlegt, zit je zomaar in de gevarenzone. En bewijs maar eens dat je het zo NIET bedoeld had.

 

Wat ik reuze slap vond, is dat een paar van die gasten in eerste instantie ontkenden wat ze hadden gedaan. Wat een vent ben je dan zeg. Een beetje stoer doen en vervolgens de consequenties niet willen dragen.

 

Twee van de drie leerlingen komen weg met een HALT-straf. De derde had die straf al eens gekregen en moet nu voor de kinderrechter verschijnen. Hardleers dus.

 

Ik hoop dat die docent het plezier in zijn werk niet is verloren. Want dat steeds meer docenten ziek thuis zitten of zelfs een ander beroep kiezen verbaast me dan ook niets.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit