Ouderen worden bij elkaar gebracht zonder de deur uit te gaan

 

Dat ouderen in deze coronatijd ontzettend eenzaam zijn, dat is inmiddels geen nieuws meer. Maar een oplossing? Die is er nog niet echt

 

Nou worden de regels wel ietwat versoepeld als het aankomt op bezoek. Maar dat bezoek heeft natuurlijk ook andere dingen te doen: werk, kinderen, sociaal leven, huishouden… We mogen dan middenin een pandemie zitten, iedereen is toch hartstikke druk met van alles. Dus dagelijks langskomen bij je oma, opa, moeder of vader in het verzorgingstehuis lukt maar weinigen.

 

Daarom heeft de organisatie UP! een nieuw initiatief het leven in geroepen: In je Uppie aan de lijn. UP! zet zich al langere tijd in om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan, maar ook zij moeten natuurlijk wat creatiever zijn in deze coronatijden. Nou, en dat is gelukt. Superleuk, waar zij normaal groepsgesprekken in real life organiseerden, gaan ze dat nu telefonisch doen.

 

Groepsgesprekken via de telefoon dus. Handig, want ik kan me zo voorstellen dat als je één op één een telefoongesprek aangaat, met een vreemde, het lang niet altijd zal klikken. En dan kan je je nog eenzamer voelen dan daarvoor. In deze telefonische groepsgesprekken kunnen maximaal zeven mensen deelnemen, waaronder een gespreksleider die alles een beetje in goede banen leidt.

 

Niet dat het zware gesprekken moeten zijn, hoor. Mag natuurlijk wel. Er mag over alles gesproken worden. Ik voelde me best een beetje schuldig dat ik mijn oma alleen maar een beetje kon opvrolijken met een kaartje zo nu en dan, en ik probeer zo vaak mogelijk te bellen, maar het breekt toch een beetje m’n hart als ik eraan denk dat ze daar zo alleentjes zit. Ik ga dus meteen regelen dat zij, het liefst volgende week, met een paar leeftijdsgenoten kan kletsen. Misschien wel met jouw oma of moeder? Check voor meer info de site van UP!

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer