Recept: Rendang uit de slowcooker

 

Eerder schreef ik al een ode aan de slowcooker, met een recept voor de lekkerste (al zeg ik het zelf) uiensoep. Vandaag een ander lekker recept: rendang.

 

De slowcooker is nog steeds het pronkstuk in mijn keuken. Niet dat ie nou zo mooi is hoor, maar wel het handigst en ik maak er de lekkerste dingen mee. Die uiensoep, mocht je ‘m nog niet hebben geprobeerd, is echt superlekker. Bijkomend nadeeltje was wel dat ik mijn raam niet open had gezet en mijn huis twee dagen later nog een lekkere ‘parfum d’oignon’ had. Ach, vond ik helemaal niet zo erg want ik had wel lekker anderhalve liter soep in m’n vriezer.

 

Maar goed, die soep was pas het begin. Ondertussen ben ik al bijna een ware slowcooking-expert. Is ook niet zo moeilijk, want dat apparaat doet letterlijk al het werk voor je, maar ik heb toch echt het idee dat ik het allemaal zelf heb gekookt. En dus ging ik naar de supermarkt voor ruim een kilo runderlappen en met goede moed begon ik aan een gigantische portie rendang.

 

En ik kan je vertellen, die was echt gigantisch lekker. Ik heb hem gegeten met zelfgemaakte nasi goreng (waar ik ook met liefde het recept van deel, mochten jullie dat willen; ik maakte hem lekker healthy met bloemkoolrijst), maar rendang kan ook in een wrap en als klap op de vuurpijl op patat. Patatje rendang is echt mijn favoriete guilty pleasure.

 

Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen enthousiasmeren met mijn slowcookingliefde, en dat je deze rendang ook gaat proberen. En ik hoor natuurlijk heel graag hoe hij is bevallen, dat snap je. Het liefst met foto. Ik krijg alweer honger van m’n eigen foto, dus dit weekend staat weer een rendang-cookingsessie op de planning.

 

 

Recept rendang in de slowcooker

 

Ingrediënten

 • Ruim 1 kilo rundvlees (ik gebruikte runderlappen), snij ze in blokjes van ongeveer 1 cm bij 1 cm
 • 250ml kokosmelk (of 200ml als je precies een kilo hebt)
 • 3 à 4 grote uien
 • 4 tenen knoflook
 • 3 limoenblaadjes (djeroek poeroet)
 • 1 rode peper
 • 3 eetlepels ketjap manis (eventueel meer naar smaak)
 • 2,5 eetlepel palmsuiker
 • 1 eetlepel gemalen gember
 • 5 theelepels Five Spices van Jonnie Boer (je kan ook alle kruiden apart kopen maar dit is de luie versie)
 • 1,5 theelepel trassi (heb ik weggelaten want ik ben allergisch voor vis- en schaaldieren)
 • wokolie
 • Peper en zout naar smaak

 

Stappen

 • Maak de boemboe waarin je het gaat bakken door de uien, knoflook, peper, ketjap, suiker, gember, trassi en Five Spices in de blender te gooien, totdat het één geheel wordt
 • Verhit olie in een koekenpan en braad de boemboe aan
 • Bak daarna het vlees kort totdat het bruin is aan de buitenkant
 • Doe het vlees en de boemboe in de slowcooker, en voeg de kokosmelk toe
 • Zet de slowcooker op 8 uur high

 

Mocht je hierna nog iets te veel saus hebben dan kan je die altijd nog een beetje inkoken met een pan op het vuur (hoefde bij mij niet). Lekker om nog wat limoen eroverheen te raspen wanneer je de rendang serveert, en eventueel een pepertje.

 

Eet smakelijk!

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer