Een ode aan de slow­cooker

 

Sinds een week ongeveer noem ik mezelf een keukenprinses.

 

Nou vond ik koken al leuk hoor, maar na een dag werken en ook nog sporten heb ik vaak niet zo’n zin uitgebreid te gaan kokkerellen. Dan is het namelijk zo dat mijn avondmaal pas rond half negen ’s avonds op tafel staat. Ik woon alleen, dus het voelt ook vaak onnodig om uitgebreid te gaan koken als ik toch driekwart in de vriezer mik. Begrijp me niet verkeerd, ik hou van lekker eten en ik baal ook wel als ik iets heel simpels voor m’n neus heb dat net niet op en top smaakt.

 

Ik was dus op zoek naar een gevalletje minimale inspanning, maximaal resultaat. Men zegt weleens dat de beste werknemer een luie werknemer is, want die is vaak zo creatief dat ie de beste resultaten levert op de manier die de minste inspanning vergt. Nou, daar ben ik het helemaal mee eens. Want ik heb dus sinds een week een slowcooker en ik ben misschien wel de grootste fan die er is.

 

Het klinkt bijna een beetje studentachtig, omdat het dus weinig werk is. Je kan het in die zin bijna niet eens koken noemen, maar dat doe ik toch, want ik heb afgelopen zaterdag de allerlekkerste uiensoep ooit gemaakt (ja, beter dan in welk restaurant dan ook — je mag de proef op de som nemen als je wil want ik heb nog drie liter over). Het duurde wel even (in totaal zo’n negen uur), maar ik had er geen omkijken naar en nogmaals, hij was zó lekker. Dus ik zeg met trots dat ik de lekkerste uiensoep heb gemaakt. Helemaal zelf.

 

Morgenavond staat rendang op het menu; m’n verwachtingen zijn nu al heel hoog gespannen. Afgelopen week stond er een Thais stoofpotje op tafel, met boontjes en runderstoofvlees. Wat currypasta, kokosmelk, groente en kruiden… Het was (is, want ook daar heb ik nog drie bakken van over — portioneren moet ik nog leren) heerlijk, al zeg ik het zelf. En dus ben ik nu m’n hele omgeving aan de slowcooker aan het helpen. Zelf heb ik een crock-pot, waar 5,7 liter in kan. Behoorlijk veel en dat verklaart dus ook waarom ik de afgelopen week voor een heel weeshuis gekookt heb. Zijn m’n vriendinnen trouwens blij mee hoor. Die krijgen nu telkens bakjes mee.

 

Ik moet zeggen dat deze nieuwe status van keukenprinses me wel bevalt. De zin ‘ik ga dus alleen nog maar koken met de slowcooker’ heb ik deze week misschien iets te vaak uitgekraamd en ik ben ‘m dus iedereen aan het aansmeren. Reclame? Niet bepaald, maar sta ik voor open hoor. Hé, Crock-Pot, zoeken jullie nog een ambassadrice? Zoals je merkt ben ik erg gepassioneerd over jullie product.

 

Oh ja, laatste pluspunt: hij is ook nog eens hartstikke energiebesparend. Ook wel zo prettig.


 

Nog even een laatste dingetje, want ik was die uiensoep aan het ophemelen. Met dit recept kun je ‘m zelf maken:

 

  • 1,5 kilo uien
  • 1 el bruine suiker
  • 3 verse laurierblaadjes
  • 4 knoflookteentjes
  • 1 el gedroogde tijm
  • 50 gram boter
  • 4 runderbouillonblokjes
  • 2 liter kokend water
  • 2 el ketjap manis
  • Zout en peper

 

Voor bij de uiensoep: broodje met geraspte kaas onder de grill (ik vind gruyere het lekkerst). Zet de uien met de boter, knoflook en suiker vijf uur op de lage stand. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en laat de soep nog vier uur op low staan. KLAAR BEN JE. Lekkerste uiensoep ooit.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer