Je vader of je opa?

Wat hebben Luciano Pavarotti, Rod Stewart en Rob de Nijs met elkaar gemeen? Dat ze een zeer bekende zanger én alle drie een oudere vader zijn.

 

Van de week kreeg Richard Gere (69), mijn idool uit Pretty Woman en An Office And A Gentleman, zijn tweede kind.

 

Hartstikke leuk voor Richard en zijn veel jongere vrouw Alejandra, maar hoe leuk zou dit kindje het straks als puber vinden dat hij een oudere vader heeft? Want laten we eerlijk zijn: pubers vinden iemand van tweeëndertig al stokoud.

 

Tegen de tijd dat dit nieuwe baby’tje een puber wordt, is Richard himself al ongeveer vierentachtig. Niks ernstigs, maar de ouderdom laat zich niet tegenhouden. Hoe fit je ook bent, alles gaat tegen die tijd misschien wel een tikkie langzamer. Zelfs als je Richard Gere heet.

 

Een klasgenoot van me had ook een vader die zijn opa had kunnen zijn. Hij was de zogenaamde tweede leg en terwijl mijn klasgenoot stevig aan het puberen sloeg, was zijn vader al een tijdje met pensioen. Die had alle tijd om mijn klasgenoot in de gaten te houden en dat botste behoorlijk.

 

Pa vond het al snel te druk in huis. Hij wilde gewoon lekker rustig zijn krantje lezen en hij had dus helemaal geen zin in hordes gamende klasgenoten over de vloer. Natuurlijk was hij ook van een andere generatie dan zijn zoon en dat merkte je natuurlijk wel. Mijn klasgenoot vond dat zijn vader behoorlijk ouderwetse ideeën had, alhoewel dat sowieso tussen ouders en pubers wel een dingetje is.

 

Mijn klasgenoot hield uiteraard heel veel van zijn vader, maar soms vond hij het best vervelend dat anderen dachten dat het zijn opa was. Hij deed nooit gezellig mee met een potje voetbal of een watergevecht. Maar dat geldt natuurlijk niet voor alle oudere vaders. En er zijn ook een heleboel jonge ouders die daar helemaal geen zin in hebben. Want het gaat er niet zozeer om hoe oud je bent, maar hoe fit je je voelt.

 

Ik zag ooit een documentaire over Charlie Chaplin. Hij kreeg zijn twaalfde kind toen hij al drieënzeventig was. En wat een geweldig leuke vader. Die was meer kind dan zijn eigen kroost!

 

 

Ik moet er zelf niet aan denken om halverwege de zeventig nog pubers om me heen te hebben. Als ik met pensioen ben, ga ik alleen maar leuke dingen doen, en zeker niet meer achter mijn pubers aanmopperen dat ze hun kamers op moeten ruimen en dat ze de koelkast niet leeg moeten eten. Zoooo vermoeiend. Nu al, en ik ben nog niet eens vijftig!

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit