Opstaan en gewoon weer doorgaan?

 

Gisterochtend had ik nog de hoop dat de rellen een eenmalige vlaag van verstandsverbijstering was van een kleine groep mensen. Dat viel toch even tegen.

 

 

Gisteravond word ik opeens gebeld door mijn broer. Een beetje zenuwachtig vraagt hij of het wel goed met me gaat. Ja hoor, ik zit lekker op de bank naar Hunted Vips te kijken. Opwindender gaat het niet worden vanavond, want ik mag niet meer naar buiten.

 

Maar buiten is het bal. Want een paar kilometer verderop is de Haarlemse politie slaags geraakt met een groep rellende jongeren. Dan appt Adeline me een artikel van NU.nl en vraagt ook of ik oké ben. Nu pas zie ik wat er aan de hand is.

 

Ik herken de straat. Een straat zoals er zoveel zijn in de stad. Huizen worden afgewisseld met flats en winkels. Geen grote ketens, maar een sigarenboer en een kleine doe-het-zelf-zaak waar ik weleens kom als ik aan het klussen ben.

 

Ik zie de politiemensen met traangas achter de rellende meute aan rennen. Dienstwagens worden bekogeld met vuurwerk en een persfotograaf van de lokale krant krijgt een steen tegen zijn achterhoofd gegooid.

 

Is dit hoe de komende avonden in Nederland met de avondklok wordt omgegaan? Wanneer komen die mensen bij zinnen? Als er iemand zwaargewond raakt, of erger? Je zal maar agent zijn en de komende weken iedere avond een oproep krijgen om je collega’s versterking te moeten geven. Om weer een vuurwerkbom of mes te incasseren. Gegooid door mensen die vinden dat hun vrijheid wordt afgepakt en daarom de boel maar kort en klein slaan.

 

Ik hoop dat al die mafkezen die meededen aan de gewelddadigheden en plunderingen zich vandaag heel even willen realiseren dat deze agenten wel een gezin achterlaten als ze daar tegenover die losgeslagen meute staan om de rust op straat terug te brengen.

 

Want hoe denk je dat die politieagent vanmorgen wakker is geworden? Opstaan en gewoon weer doorgaan, zoiets? Met het gevoel dat hij de burger vanavond weer gaat beschermen? Of om zich weer op te laten jagen door mensen die hun verstand zijn verloren?

 

Die politieagent is voor een veiliger Nederland. Om de democratie te beschermen en de wet de handhaven. De politieagent is het gezag op straat. Maar wie beschermt de politieagent?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit