Oproep: Denk tijdens deze hittegolf ook aan de daklozen

 

Want wist je dat je op een dag als vandaag al snel zo’n twee liter vocht verliest?

 

 

Veel mensen staan te springen van het mooie weer deze week. Eindelijk, toch? Na al die weken gevuld met regen, onweer, bliksem, lekkages, en volgestroomde straten, kunnen we ein-de-lijk genieten van een heerlijk ijsje van de Italiaanse gelatowinkel om de hoek, of een glas wit op het terras. Maar de Amsterdamse Mike deelt juist tijdens deze week een belangrijk bericht. Want voor daklozen is deze hitte werkelijk de hel op aarde.

 

Mike werkt zelf bij een daklozenopvang in Amsterdam. Afgelopen zondag plaatste hij op Facebook zijn bericht. Daarin vroeg hij of zijn vrienden en familie alsjeblieft wat extra op willen letten op de daklozen in hun omgeving. Want stel je toch eens voor dat je in deze hitte de hele dag buiten moet zitten, zonder airco, en zonder flesjes water. Verschrikkelijk.

 

‘Mocht je een bankhanger, straatmuzikant of rafelrandje tegenkomen en je loopt toch de winkel in: neem dan zes in plaats van één flesje water mee. Dat tilt toch veel makkelijker. Op onze groep zijn ze ook gek op ijsjes, en waarschijnlijk heb jij aan het einde van de dag een berg nieuwe vriendjes en vriendinnetjes. Het houdt ze echt overeind met deze warme dagen.’

 

Ik weet nog dat ik vorig jaar met 36 graden de trein moest nemen. Daar deelde de NS ook gratis flesjes water uit aan degenen die in de trein zat. Dat vond ik destijds zo’n mooi gebaar dat ik dat heel graag wil doorgeven. Ik vind het een prachtig initiatief van Mike. Een beetje opletten en meeleven met je medemens. Ik doe mee. Jij ook?

 

Door: Danique van Leeuwenstijn

Danique is coördinerend redacteur bij Franska.nl. Samen met haar Britse vriend woont ze in het hartje van Londen. Zelf is ze gek op reizen, gezelligheid, koken, goede wijn, en vintage treasures.

Afbeelding van Danique van Leeuwenstijn