Alle gehaktballen verzamelen!

 

Elke donderdag is het ballendag op Franska.nl. En vandaag krijg je me toch een lekker recept: gehaktballen in tomatensaus! Maar dan wel met een extra, natuurlijk. Enne, heb jij ook een favoriet ballenrecept? Laat het ons weten!

 

De lekkerste gehaktballen in tomatensaus

Dit heb je nodig (gehaktballen)

  • 500 g rundergehakt
  • 100 g pancetta, gehakt
  • 1 kleine ui, gesneden
  • 4 tenen knoflook, gesneden
  • 60 ml karnemelk
  • 50 g broodkruimels
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 handvol verse peterselie, fijngehakt
  • 1 groot ei, licht geklopt
  • 50 gram Parmezaanse kaas
  • zout en peper

 

Dit heb je nodig (tomatensaus)

  • 5 tl olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, fijngesneden
  • 1 tl gedroogde chilivlokken
  • 700 g passata (gezeefde tomaten)
  • 75 ml rode wijn
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 1 bol mozzarella
  • 50 gram Parmezaanse kaas

 

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Neem een grote kom en doe alle ingrediënten van de gehaktballen erin. Maak het af met wat zout en peper en zorg dat alles goed gelijkmatig wordt gemixt. 

 

Maak dan de gehaktballetjes, ongeveer zo groot als een golfbal, en leg ze op bakfolie. Hierbij is het handig om een klein bakje met koud water apart te houden, zodat je je vingers erin kan dopen: zo blijft het gehakt niet kleven.

 

Doe ze hierna in een pan met wat olijfolie en bak ze goudbruin rondom. Plaats de gehaktballetjes in een ovenschaal. Haal de gebruikte olijfolie uit de pan, en doe er wat nieuwe in voor de saus. Bak eerst de knoflook even zachtjes aan, zorg dat ie niet bruin wordt. Doe er daarna wat chilivlokken bij, de passata en rode wijn. Laat het even lekker sudderen zodat de alcohol verdampt. Als laatste strooi je er nog wat gedroogde oregano over.
 
Giet de saus over de gehaktballen. En zet de schaal 30 minuten in de oven. 

 


 

Snijd dan de mozzarella, en leg de stukken bovenop in de ovenschaal. Strooi er nog wat Parmezaanse kaas over en laat de het allemaal nog een paar minuten in de oven staan om de kaas te smelten.

 

Nog niet helemaal duidelijk? In dit filmpje legt Donal Skehan het nog even uit.
 

 

Eet smakelijk!