Ook superhelden worden dement

Bruce Willis

 

Bij de Amerikaanse acteur Bruce Willis is frontotemporale dementie vastgesteld; ook superhelden worden dus niet gespaard

 

 

Als ik aan Bruce Willis denk zie ik een enorm sterke kerel voor me uit een van de talloze actiefilms die hij op zijn naam heeft staan. De kogels raakten hem nooit en hij liep zelf nooit een blauw oog op in de talloze gevechten die hij met de grootste schurken had. Een superheld, zoals alleen Hollywood ze kan maken.

 

Maar Bruce kreeg steeds meer moeite met praten en vorig jaar dachten de artsen te weten wat er aan de hand was. Afasie, dachten ze. Niet-aangeboren hersenletsel waardoor Bruce het steeds moeilijker vond om de juiste woorden te vinden voor de dingen die hij wilde zeggen. Voor de acteur betekende dat het einde van zijn lange carrière, van wat hij het liefste doet: acteren.

 

Omdat zijn toestand verslechterde werd er nader onderzoek gedaan en toen kwam de genadeklap. De afasie bleek maar een onderdeel van zijn ziekte te zijn; Bruce heeft frontotemporale dementie. Zijn familie maakte het gisteren bekend en zei daarover: ‘Hoewel het pijnlijk is, is het een opluchting dat er eindelijk een duidelijke diagnose is.’

 

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Rumer Glenn Willis (@rumerwillis)

 

 

Ik snap dat als geen ander want mijn eigen superheld, mijn allerliefste moeder, heeft ook dementie. Weliswaar in een andere vorm dan Bruce, maar toch. Ook zij was supersterk en vocht haar hele leven voor haar gezin. Ook zij kan niet meer doen wat ze het liefste doet en ook voor haar wordt het spreken steeds ingewikkelder. Ik zie de onmacht in haar ogen en voel haar verdriet als ze de wereld steeds moeilijker begrijpt. Net als voor de familie van Bruce was het voor ons een opluchting dat er na lang wachten eindelijk een duidelijke diagnose kwam, maar wat hebben we eraan?

 

Superhelden krijgen deze afschuwelijke ziekte dus ook. En het enige dat wij kunnen doen is zorgen dat ze het zo lang mogelijk fijn hebben, want ze hoeven nu niet meer sterk te zijn.

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit