10x friet anders

 

Bij ons in Brabant noemen ze het friet. Ik ben boven de rivieren opgegroeid, waar ik echt niet beter wist, dan dat het patat heette. Totdat ik verhuisde. Als ik tegenwoordig iemand patat hoor zeggen, vind ik dat best gek klinken. Minder lekker zelfs. Gek hè? Heel andere taal gewoon. Typisch iets voor ‘bovensloters’. Of weet je niet wat dat zijn? Lees het hier maar.

 

Omdat het vandaag mijn verjaardag is, mocht ik hoogstpersoonlijk de BFF verzinnen. Vond ik. Je mag namelijk altijd op je verjaardag bepalen wat er gegeten wordt. En dat is dus vandaag friet. Maar dan wel anders. Omdat het feest is. Nu alleen nog even kiezen…

 

10x Friet van Franska

 

1.

Frietje Toscane (hoe kan het ook anders). Je bakt gewoon friet. Wel lekkere natuurlijk, maar dat geldt voor alles wat je eet. Hoe je het Toscaans maakt? Verse naaldjes rozemarijn fijnhakken, zest (dunne reepjes) van citroenschil fijnhakken en dat mengen met grof zeezout. Over de friet strooien en klaar! Buon appetito!

 

2.

Frietje Tokyo. Gewoon lekkere friet met daarbij een mix van mayonaise en wasabi. Mmmm.

 

3.

Frietje Texas. Dat is even klussen. Maar echt de moetje waard. Zorg voor veel friet, want je hebt giga veel saus. En die wil je – zeker weten – allemaal opeten.

Je mengt een saus van:

  • 2,5 dl mayonaise
  • 60 ml Dijon mosterd
  • 2 el vers limoensap
  • 1 middelgrote tomaat aan blokjes
  • 2 el gehakte verse koriander
  • een halve jalapeño peper aan heel kleine stukjes (of een groene peper)
  • 2 gehakte lente-uitjes
  • een halve tl cayennepeper
  • een klein teentje knoflook door de knijper

 

 

 

Dan leg je de friet op een platte schaal en deze verrukkelijke saus giet je er half overheen, zodat je de frietjes er nog onderuit kunt trekken. Ooohhh…ik denk dat het deze wordt vandaag.

 

4.

Frietje Italia. Lekkere friet (zei ik geloof ik al), met een saus van mayonaise, crème fraîche een teentje knoflook door de knijper, versgemalen peper en fijngehakte platte peterselie.

 

5.

Thai fries. Friet met mayo, waardoorheen je een flinke klots Thai chilisaus gedaan hebt. Hoe makkelijk kan het zijn?

 

6.

Chic-de-friemel-friet. Lekkere friet met een saus van mayo, crème fraîche en een fikse schep witte truffel-pasta. Echt niet vies ;-)

 

7.

Ovenfriet anders. Leg de friet op een platte braadslee, gooi er lekker wat gemalen cheddar (van die oranje-gele Engelse zachte kaas) overheen en laat die even smelten onder de grill. Daarover een hand fijngehakte lente-uit en een handje vers gehakte bladpeterselie. En nog hier en daar een klotsje zure room. Mjam. Water loopt me in de mond als ik het schrijf…

 

8.

Frietje Mexico. Friet met een dunne guacamole als dip. Goed malen dus en desnoods wat room erdoor om hem vloeibaarder te maken. 

Guacamole maak je in de keukenmachine of blender van 2 avocado’s, wat drupjes tabasco, 4 takjes verse koriander, een halve fijngehakte tomaat, limoensap en een fijngehakt rood pepertje. Daarna doe je er heel erg fijngehakte halve rode ui doorheen. Die moet je liever niet blenderen, want dan kan-ie bitter worden.

 

9. 

Frietje remoulade.  Maak een sausje van 3 grote eetlepels mayo, 1 grote eetlepel Franse mosterd, 1 heel fijn gehakte augurk, 12 fijngesneden zilveruitjes, 1 fijngehakt sjalotje, een eetlepel kappertjes, wat citroensap en versgemalen peper. En daar dip je dan natuurlijk de friet in.

 

10.

Frietje Kroatië. Als je heel goed je best wilt doen, maak je zelf de friet en snijd je hem als een blind paard, zoals ik dat altijd noem. Niet netjes, maar je begrijpt misschien wat ik bedoel: in één woord slordig. Daarbij serveer je grof gehakte rauwe rode ui, een flinke klots niet al te scherpe mosterd en ajvar (morgen geef ik daar een recept van. Maar je kunt het natuurlijk ook kant-en-klaar in een potje kopen. Is een soort gemalen paprika-saus).

 

 

Eet smakelijk!

Psst. Gewoon met mayo is wat mij betreft ook oké trouwens. Kom maar op.

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

Beeld: Dancing through Sunday