‘Ontroerend om die piepkleine luiertjes te zien’

 

Cees: Wat ontzettend handig van Pampers! Het kleinste luiertje ter wereld voor premature baby’s. Hadden we dat vroeger maar gehad.

 

Cees (68): ‘Mijn vrouw en ik hebben altijd genoten van ons grote gezin met vijf kinderen. Steeds als er eentje uit de luiers was, dachten we: ach, er kan er nog wel eentje bij. Misschien ben ik een uitzondering als man, maar ik vind baby’s en peuters fascinerend. En lief, natuurlijk. Daarom ben ik nu ook helemaal in mijn sas met onze kleinkinderen, die in vrij rap tempo op de wereld gezet worden. Eigenlijk sta ik altijd in de startblokken om op te passen of iets met ze te ondernemen, misschien nog wel meer dan mijn vrouw.

 

Onze oudste dochter is nu ruim dertig weken zwanger van een tweeling, dus dat worden twee vliegen in één klap, daar is opa blij mee! 

 

 

Onze jongste twee kwamen ook samen, dus we weten hoe hectisch het leven dan ineens kan zijn. Spannend is het natuurlijk wel wanneer ze geboren zullen worden. Onze jongens kwamen in de jaren tachtig een paar weken te vroeg en hebben een poosje in de couveuse gelegen. Ik hoorde van de week dat het 17 november Wereld Prematurendag is, met aandacht voor vroeggeboortes, nou, dat bestond in onze tijd dus nog niet. Gelukkig was alles al snel goed met ze, maar ik zal nooit vergeten hoe ieniemienie ze waren. Stond ik daar met mijn kolenschoppen te hannesen met zo’n luiertje dat vaak net niet goed paste, zo’n hummeltje verzoop er gewoon in.

 

Wat dat betreft is er wel veel veranderd, ontdekte ik laatst. Omdat onze schoonzoon niet mee kon naar de controle, offerde ik me op als chauffeur. Kijk, ik dring me niet op, maar ik grijp mijn kansen natuurlijk wel als ze zich voordoen, haha! Ik mocht zelfs mee naar binnen, mijn dochter weet wel hoe ze haar vader blij maakt. Het blijft altijd ontroerend om die hartjes te horen.

 

Ook de kans op vroeggeboorte werd natuurlijk besproken en alles wat daarbij komt kijken.

Bij Pampers zitten ze ook niet stil, maar dat wist ik al van toen ik mijn eerste kleinkind een luier omdeed, dat was al een en al vernuft vergeleken met vroeger. Maar dit, Pampers Preemies Protection luiers heten ze, en ze worden in ziekenhuizen gebruikt voor premature baby’tjes. Het schijnen de kleinste luiertjes van de wereld te zijn, maar ze zijn er dan nog in drie maten, voor hummeltjes van nog geen twee pond tot vijf pond, echt zo klein, maar compleet met, als ik het goed onthouden heb, extra zachte anti-lekrandjes, aangepaste vulling, overal sluitend hechtstrip en volledige absorptie. Pampers heeft de luiertjes ontwikkeld in nauwe samenwerking met neonatologen, dermatologen en NICU-verpleegkundigen zodat de luiertjes voorzien in alle behoeftes van deze kleintjes. En ook aan de ouders wordt gedacht: Pampers is samen de Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen (VOC) een campagne gestart om meer bewustzijn rond prematuriteit te creëren. Daarnaast zal Pampers alle opbrengst van de Preemies Protection luiers schenken aan de prematurenzorg.

 

Natuurlijk hoop ik dat de nieuwe tweeling gewoon op tijd geboren wordt, maar mocht dat niet het geval zijn, dan is het een fijn idee dat die Pampers Preemies er zijn.’

 

 

PS: In onderstaande video interviewt Pauline Wingelaar, wiens zoontje Diederik zeven weken te vroeg werd geboren, Angelique Haringsma, kinderarts-neonatoloog, over prematuriteit. In het filmpje hebben ze het over wat prematuriteit is, over de bijzondere behoeftes van premature baby’s en over het belang van de nieuwe, allerkleinste Preemie Protection luier. Kijk maar gauw.