Waarom we Facebook nooit zullen verwijderen

 

Met de komst van TikTok, Instagram en BeReal lijkt Facebook tegenwoordig aan het kortste eind te trekken en wordt de website zelfs het ondergeschoven kindje van de socialemediawereld genoemd.

 

 

 

Zonde, besloten wij op de redactie. Wij kunnen namelijk nog intens genieten van het platform waar het een flink aantal jaren geleden allemaal mee begon. Oké, als je de krabbels en tikkies op Hyves even wegdenkt dan. We hebben dan ook unaniem afgesproken om deze waanzinnige app nooit, maar dan ook nooit van onze telefoon te verwijderen. Waarom? Nou, wat dacht je van de volgende redenen?

 

Het is onze verjaardagskalender

Ik durf niet eens te denken aan het aantal vriendschappen dat allang gestrand zou zijn zonder de verjaardagsnotificaties van Facebook. De keren dat deze functie mijn leven al heeft gered is ontelbaar en alleen al om die reden zal ik Facebook nóóit een slinger richting de prullenbak geven. Wat moet ik dan? Alle verjaardagen in mijn agenda zitten? Dacht het niet. Klein minpunt: als je geen Facebook hebt of je hebt je verjaardag niet op Facebook staan, dan bestaat die verjaardag dus ook niet meer voor mij, maar dat is echt je eigen schuld.

 

De complimentenregen

Facebook is vooral populair bij de zogeheten ‘boomers’ onder ons. Een generatie waar je ouders hoogstwaarschijnlijk ook onder vallen. Deze mensen zijn niet bang om een reactie achter te laten en je ouders hoeven dan ook maar één foto van je te posten om er zeker van te zijn dat je binnen no-time overladen wordt met complimenten door hun vrienden uit een ver verleden. Het is een egoboost die me zelfs op zijn slechtste dag mijn bed uit krijgt.

 

Facebookgroepen

Het is mijn favoriete guilty pleasure: me aansluiten bij vage Facebookgroepen om als een soort nieuwsgierige buurvrouw te observeren wat er dagelijks gepost wordt. Heeft Marloes uit Overijssel het nu écht gehad met de laksheid van de buurtpreventieapp en wil ze zich er na veel wikken en wegen toch graag over uitlaten op de ‘West-Almelo buurt groep (BESLOTEN!)-pagina’? Ik ben er als de kippen bij.

 

Discussies onder posts van BN’ers

God bless de boomers en hun onlosmakelijke drang om zonder na te denken hun zegje te doen onder posts van BN’ers die waarschijnlijk nog nooit op hun eigen Facebook-pagina hebben gekeken. Ik denk niet dat ik ooit zonder de Ria’s en de Wilma’s van de wereld kan die gewapend met een profielfoto van alleen hun honden, BN’ers als Waylon met de grond gelijk maken onder een bericht van Shownieuws. Sorry schat, ik kan niet afspreken vanavond, er is een nieuw vreemdgaanschandaal met 496 reacties dat doorgespit moet worden.

 

De weggeefhoek

Mag ik een moment stilte voor de weggeefhoeken van Facebook? Wat mij betreft het walhalla van het internet. Je kan het zo gek niet bedenken of het staat erop: tafels, banken en hele inboedels worden onder ijverige groepsleden verloot, en dat helemaal voor niks. Het is werkelijk de holy grail van iedere student of iedere bijna-dertiger die nog steeds niet verantwoordelijk met haar geld kan omgaan.

 

Het is een tijdcapsule

Herinner je je de begindagen van Facebook nog, toen één iemand zijn of haar digitale camera meesleepte naar een feestje en de volgende dag álle foto’s, zonder ze eerst nog even na te lopen, in een openbaar album zette genaamd: ‘FEEST STEFAN: 23-5-2008’. Hoewel het toen altijd reuzespannend was om door het album te bladeren, op zoek naar een foto van jezelf (die je dan kon instellen als MSN-profielfoto) of een never before seen beeld van je crush, heb ik er nu misschien zelfs wel meer plezier in om al die foto’s af te struinen. Die lage broeken, streperige highlights, flessen Bacardi Razz en die jeugdige onwetendheid; het is mijn favoriete tijdcapsule voor als ik even wil ontsnappen aan mijn volwassen leven.

Door: Redactie Amayzine.com