Judas

 

Gisteravond was het zover: de eerste aflevering van Judas verscheen op RTL 4 en Videoland. Wat vonden we er van?

 
De afgelopen weken werden we al verrast met voorproefjes van de nieuwe dramaserie, naar de gelijknamige bestseller van het boek Judas van Astrid Holleeder. We krijgen een nog echter kijkje in het leven van deze vrouw. Ik heb regelmatig de spannende trailer voorbij zien komen op mijn beeldscherm. Eerlijk gezegd kon ik het eerst niet helemaal bevatten. ‘Huh, hebben ze hier écht een serie van gemaakt die binnenkort op de beeldbuis zal verschijnen?’ Het lijkt mij zo persoonlijk en gevoelig. Maar tevens vind ik het super dapper en bovendien zien de eerste beelden er veelbelovend uit.

 

Het verbaast mij ook niets dat de primeur van de reeks afleveringen de 1,2 miljoen kijkers aantikte gisteren. Een aantal van deze toeschouwers heeft z’n mening natuurlijk al paraat op sociale media. Momenteel is de dag na de eerste aangrijpende uitzending aangebroken en ik ben benieuwd wat er zoal door menig Nederlands brein ging tijdens het kijken. Zijn de hoopvolle verwachtingen waargemaakt of hadden ze het beter bij het boek kunnen houden?

 

Zoals we gewend zijn op sociale media zijn de reacties verdeeld. Iedereen vindt er wat van. De één uit zich wat explicieter of genuanceerder dan de ander. Ook wel fijn, stel je voor dat iedereen dezelfde mening zou hebben, pff dat zou toch saai zijn.

 

Het meeste commentaar was er op de ondertiteling. Of nou ja, ondertiteling die er niet was. De kijkers waren namelijk nogal verontwaardigd dat de aflevering op RTL4 geen ondertiteling bevatte terwijl de stemmen soms onverstaanbaar waren. Hierdoor was het verhaal niet goed te volgen. De personages spreken met een plat Amsterdams accent, wat de spelers natuurlijk karakteriseert, maar een uitleg van deze Amsterdamse klanken was wel zo gepast geweest. Verder uitten velen zich over de manier hoe Gijs Naber, die de rol van Willem Holleeder vertolkt, is omgetoverd tot zijn personage. De een vindt het ronduit knap en de ander vindt de neus te groot of vindt dat hij doet denken aan de TV-kantine of een alter ego van Alberto Stegeman. Ook vragen mensen zich af of Holleeder zelf dit nou ook zit te kijken vanuit zijn cel. Ja goh, zou het?

 
Ben jij ook één van die 1,2 miljoen die de aftrap van Judas heeft gezien gisteren? Ik ben erg benieuwd hoe jij de aflevering hebt ervaren.

 

Denk je nu ‘waar heb je het allemaal over?’ Kijk hieronder even de trailer, mocht je hem gemist hebben, misschien zit jij dan voortaan ook elke zondagavond aan de buis gekluisterd.

 

Ik lag gisteravond al in mijn mandje toen het seizoen van start ging, maar deze geluksvogel heeft een abonnement op Videoland, waar je dus nu al héél het seizoen van Judas kunt kijken. Daar ga ik me deze week maar aan wagen, ik ben benieuwd.

 


 

Tweets over Judas:

#Judas is een prachtige serie. @PeterRdeV is briljant gecast….. Maar het geluid is dramatisch slecht. Niet te verstaan. Zo zonde. @ChristelvdMeer en ik verstaan er geen hol(leeder) van.

— sanderknura (@sanderknura) January 6, 2019

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts