Yo gast!

 

Algemeen Beschaafd Nederlands komt uit Haarlem. Dat staat vast. Maar in huize Smit spreken ze sinds een tijdje ook iets anders. En ik ben er eindelijk achter wat…

 

Zomaar een doordeweekse dag bij ons aan tafel. Puber één komt binnen en zegt puber twee gedag. ‘Whattup G, box’. Huh? Ik versta hier geen fluit van? Wat zeggen ze nou tegen elkaar?

 

‘Ik ben skeer’ zegt Puber 1 (Mijn zakgeld is op)

 

‘Dat is echt faya bro’ knikt Puber 2 begrijpend (Dat is jammer zeg)

 

‘Fa waka?’ (Hoe gaat het?)

 

‘Ja, man ik wou graag nieuwe patta’s’ (Nou, ik wilde dus graag nieuwe schoenen)

 

‘Blijf je osso om te tjappen?’ (Blijf je thuis om te eten?)

 

‘No G, ik ga naar m’n matties om te kanen’ (Nee, ik eet bij vrienden)

 

‘Nou thallaz man’ (Nou, tot straks)

 

“Yez, laterrr’ (Ja, doei)

 

Volgens mij heb ik de afgelopen jaren onder een steen gelegen. Hier op de redactie zijn we dagelijks met taal bezig, maar dit heb ik hier nog nooit voorbij horen komen. Alhoewel Franska en Danique er ook wel eens een wedstrijdje aan hebben gewaagd.

 

 

Ik ben eens gaan neuzen op internet en daar kwam ik de vertaling van het gesprek van mijn kindertjes tegen en dat verklaarde de boel wel.

 
Soort Kill (what’s in a name…) heeft het Smibanese woordenboek geschreven. Dit boek werd een regelrechte hit en kort na de verschijning was er al direct een tweede druk. Om het woord ‘Smibanese’ te begrijpen, heb je ook een woordenboek nodig. ‘Smib’ is het omgekeerde van ‘Bims’. Surinaamse jongeren noemen de Bijlmer (een wijk in Amsterdam) zo. En juist daar komt de allernieuwste straattaal vandaan.

 

Ok dan… In Lemma (Haarlem) spreken ze dus voortaan wat anders dan ABN. Even oefenen, en je kunt zo meedoen. Of zit je me nu te flashen? (neem je me nu in de maling)

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit