Niet vallen op vijftigplus vrouwen? Doe normaal!

 

De Franse schrijver/filmregisseur Yann Moix (50) zegt in de Franse editie van Marie Claire absoluut niet op vijftigplus vrouwen te vallen – ze zijn gewoon echt veel te oud voor hem. Brigitte dient hem liefdevol van repliek.

 

Cher Yann,

 

Dus jij zou niet kunnen vallen op een vijftigplus vrouw, zeg je in de Franse editie van Marie Claire. Je vindt ze zelfs niet alleen maar ‘onaantrekkelijk’ zeg je, ze zijn voor jou ‘onzichtbaar’, als in: ze bestaan niet eens voor jou. Je hebt ze het liefst van vijfentwintig, zeg je ook. Voornamelijk vanwege hun ‘buitengewone’ lichamen. Goedemorgen zeg, dit is nou wat wij in Nederland een boude uitspraak noemen. Want aan zelfreflectie doe je blijkbaar ook al niet, en niet gehinderd door enige gêne generaliseer je er werkelijk als een kip zonder kop op los.

 

Wat ik me nou afvraag, beste Yann, is waar je bang voor bent. Gaat het nou werkelijk om een paar rimpels, een rolletje vet, borsten die niet meer naar de hemel wijzen of ledematen die ’s ochtends eerst even wakker moeten worden? Of is het misschien eerder zo dat je bang bent voor echte liefde? Ja echt! Echte liefde namelijk, maalt niet zo om uiterlijkheden. Echte liefde knijpt met liefde een oogje dicht voor imperfecties omdat de inhoud meer telt dan de verpakking, zeg maar. Maar echte liefde, aan de andere kant, vergt ook waarachtigheid en wijsheid, en alleen al daarom is het niet iedereen gegeven om deze staat van heerlijkheid te bereiken. Hoogdravend dit?

 

Bindingsangst dan. Hoe is het daarmee gesteld? Ja, echt waar. Ik moest zomaar opeens denken dat je er misschien helemaal niet goed in bent om je binden en dat zit zo: jij bent dus vijftig en je meisjes de helft. In de eerste plaats worden je meisjes toch echt als ieder ander mens ieder jaar een jaartje ouder, waardoor hun houdbaarheid theoretisch maximaal een jaar kan bedragen. In de tweede plaats kun je erop wachten dat de perfecte vijfentwintigjarige jou binnenkort ook niet meer ziet staan. Want die is op een dag misschien wel uitgespeeld en gaat dan op zoek naar serieuzer relatiemateriaal. Wat wil zeggen: iemand die voor haar gaat en iemand waarmee ze iets kan opbouwen. Hoeft niet, kan wel, maar zeg straks niet dat je niet gewaarschuwd was.

 

Wijsheid komt met de jaren, zeggen wij in Nederland ook. Waarmee we dus niet bedoelen de geleende wijsheden die uit een boekje komen, maar de levenslessen waar het leven overheen gegaan is, omdat ze met vallen en opstaan zijn geleerd. Ben je misschien stiekem ook daar niet een beetje bang voor? Voor vrouwen die wijzer zijn en sterker en helemaal niet onder de indruk van je brains en body?

 

Allemaal psychologie van de koude grond, hoor ik je grommen. Misschien wel, misschien niet. Er over nadenken kan sowieso geen kwaad, dunkt me. Temeer omdat deze brief recht uit het hart komt.

 

Hartelijke groet,

 

Brigitte-geboren-in-de-lente-van-1960 uit Amsterdam

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans