Zoete koekjes

Janny leerde al van jongs af aan hoe ze moest bakken. Door die kennis kan ze vaak bij het zien wat de bakkers doen al voorspellen wat er kán gebeuren…

 

 

Eén van de eerste dingen die ik leerde bakken als kind waren koekjes. Hoe oud ik was weet ik niet, maar het beeld dat ik bij mijn tante op het aanrecht zat en koekjes mocht platdrukken met een vork staat in mijn geheugen gegrift. De vork eerst in een kommetje met water dopen en dan de bolletjes van havermoutdeeg platdrukken, dan de richting van de vork een halve slag draaien en nog een keer drukken. Dan weer in water dopen, enz. Ik kan de aanwijzingen nog als een mantra horen. De volgende stap in mijn ‘training’ was balletjes van deeg draaien, daarna deeg zelf maken en pas daarna kwam cake aan de beurt. Omdat ik het zo jong leerde was ik me al heel jong bewust van de relatie tussen iets te lang of te kort kneden/mixen en het eindresultaat. Van wat er gebeurt als de oven niet goed voorverwarmd is of te heet, het deeg niet goed gekoeld of een beslag te lang gedraaid. Toen vond ik het zeker niet altijd leuk en voelde ik me ‘betrapt’ als de cake opengebarsten was, niet goed gemixt en dus niet helemaal egaal van kleur. Omdat er bij ons thuis elk weekend gebakken werd heb ik veel onbewust opgeslagen en dat blijft beter hangen dan welk recept of leerboek ook. Daarom kunnen Robért en ik ook vaak bij het zien van wat de bakkers doen al voorspellen wat er kán gebeuren.

 

Bakken is dus vooral heel veel ervaring. Natuurlijk speelt ook talent en smaak mee, maar als die basiskennis er is, heb je echt al een streepje voor. Deze week hebben we een koekjesopdracht als ‘technische’. Weer een opdracht met weinig aanwijzingen waarvan het eindresultaat dus geheel afhankelijk is van de basiskennis van de bakkers. Ik heb het technische filmpje van hoe het moet, met alle aanwijzingen van Robért, bijgevoegd. Superleuk om de koekjes te bakken en bij de uitzending te eten. Het is ook een heerlijke manier om met kinderen of kleinkinderen te oefenen. Gewoon eerst met de beide basisdeegjes beginnen en er simpele koekjes van bakken. En nu zie jij alle aanwijzingen en kun je het ook direct beter doen dan de bakkers in de tent. Hoe leuk is dat! En als je eenmaal weet hoe het moet vergeet je het ook nooit meer.

.

 

Er was vorige week nogal wat te doen om mijn jurk met druppels. Het grappigste, toen ik het filmpje terugzag, vond ik dat Robért ook echt naar de grond keek toen André zei ‘ik hoor iets druppelen’ Ik kreeg heel veel complimenten over de jurk die een ontwerp is van Michael Barnaart. Ook grappig vond ik dat hij me deze week een appje stuurde met de opmerking ‘Kijk, je bent een trendsetter’. Dit was gisteren op de catwalk van Walter van Beirendonck…

 

Ik zeg: zoek de verschillen! 😊

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden