Nee, ik heb geen burn-out… ik zit in de overgang!

 

Je zult maar op een redactie werken met allemaal frisse jonge meiden. Dan wil je natuurlijk helemaal niks met opvliegers te maken hebben.

 

Maar je eraan onttrekken gaat nu eenmaal niet. Die overgang is net iemand die je niet hebt uitgenodigd, maar toch op je feestje komt. Je wil haar er niet bij hebben, maar zie haar maar eens weg te krijgen.

 

Af en toe heb ik hier op de redactie een opvlieger van jewelste. Bloedheet krijg ik het dan. Met knalrode wangen wacht ik lijdzaam tot die gloeiende vijf minuten weer over zijn. 

 

Danique en Adeline kijken me dan verschrikt aan en denken dat ze me zo op zien stijgen. Glaasjes water worden aangerukt. Er wordt gewapperd met papier om me een beetje te laten afkoelen. Ik heb dus de allerliefste collega’s die met begrip wachten tot de bui weer is overgewaaid.

 

Als mijn brein weer eens als gatenkaas werkt en ik de helft vergeet van wat ik die dag moet doen, is er nooit een collega die narrig zegt dat ze iets al drie keer aan me heeft uitgelegd. Maar dat begrip is een enorme luxe die niet voor alle vrouwen is weggelegd. 

 

Ruim een kwart van de vrouwen krijgt klachten door de overgang en het ziekteverzuim onder deze groep is daardoor erg hoog. Vrouwen voelen zich bovendien onbegrepen door hun werkgevers en arbo-artsen. Te vaak wordt er bij overgangsklachten namelijk gedacht aan een burn-out.  

 

En toch zitten er heel veel vrouwen onterecht met deze diagnose thuis. Terwijl ze met passende begeleiding weer snel aan het werk zouden kunnen. De overgang is geen ziekte en vraagt alleen al daarom een heel andere aanpak. Het heeft allemaal met hormonen te maken en daar is lang niet iedere (mannelijke) arbo-arts in thuis. Met als gevolg dat vrouwen een diagnose krijgen die helemaal niet bij ze past. Maar last hebben van de overgang is niet hetzelfde als het hebben van een burn-out. 

 

Sinds kort is er een nieuwe arbodienst, HealthyWoman. Zij zetten overgangsconsulenten in, die vrouwen ondersteunen die nu ziek thuiszitten. Ze zijn gespecialiseerd in leeftijdsgerelateerde klachten, waar de overgang nu eenmaal bij hoort. 

 

Dus heb je er last van? Opvliegers, slapeloosheid, vergeetachtigheid, de hele reutemeteut; voel je dat je werk je teveel wordt? Laat je dan niet door je baas of arbo-arts met een kluitje in het riet sturen en geef aan wat er met je aan de hand is. Dat kan je een heleboel narigheid schelen en je een heleboel begrip opleveren. 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit