Help Sint Maarten

 

Caroline: Ooit sprak ik vrouwen in New Orleans over hun leven na de orkaan. Dat heeft heel veel indruk op me gemaakt. Het is bijna niet voor te stellen dat je in één klap alles kwijt bent…

 

 

Een grotendeels onbewoonbare stad en de mensen die er weer woonden hadden allemaal hun ‘knopje’, je hoefde er maar naar te kijken en ze begonnen te praten. Getraumatiseerd waren ze, stuk voor stuk, van advocaat tot brandweervrouw. Begin 2006, niet lang nadat Katrina in New Orleans had huisgehouden, was ik er om vrouwen te interviewen over hun leven na de orkaan. Hier lees je wat ik er toen over schreef. Nog altijd herinner ik me de shock waarin ik die week mijn werk deed. Vooral omdat me steeds duidelijker werd dat de hulpverlening op alle mogelijke manieren ongelooflijk tekort was geschoten.

 

Probeer het je eens voor te stellen: je buurt, dorp of stad ligt volledig in puin, niks doet het meer en je bent alles kwijt

 

Dat mag écht niet nog een keer gebeuren! Nu de catastrofale gevolgen van Irma steeds duidelijker in kaart worden gebracht, is er zo ontzettend veel werk te doen, alleen al op Sint Maarten is 90 procent van de bebouwing verwoest. Probeer het je eens voor te stellen: je buurt, dorp of stad ligt volledig in puin, niks doet het meer en je bent alles kwijt. Je hebt nog geen idee wanneer je leven ook maar weer enigszins normaal zal worden. Je kunt niet eens meer naar je werk, want ook daar ligt het in puin. Dat dus.

 

Daarom is het vandaag Nationale Actiedag, een samenwerking van de Nederlandse Publieke Omroep met het Rode Kruis.

 

NPO Radio 2 besteedt al vanaf vanochtend 6.00 uur in alle uitzendingen aandacht aan de actie. Op televisie zendt NPO 1 de hele dag updates uit en vanavond is er een een speciale uitzending.

 

Ook de zenders van RTL en SBS besteden deze dagen uitgebreid aandacht aan de actie Nederland helpt Sint-Maarten’ van Giro 5125. Met het geld koopt het Rode Kruis voedsel en onderdak voor de mensen op Sint-Maarten.

 

Tja, wat kan ik nog meer zeggen? Misschien dit: laten we er met z’n allen voor zorgen dat de bewoners van Sint Maarten zich nooit zo in de steek gelaten zullen voelen als de mensen in New Orleans toen…

 

Geef! Giro 5125!

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Fotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs