Fluweel

Ik loop achter en niet zo’n beetje ook!

 

 

Nadat Franska (ja..zijzelf!) op Facebook plotseling zo’n zin kreeg ik een jurk van het aaibare materiaal maar dan wel in GROEN en zij haar verlangen naar deze kleur deelde, groef ik in mijn geheugen. Omdat ik het wel frappant vind dat niet alleen ik maar blijkbaar zoveel anderen plotseling ook denken: ‘hmmmm ik heb zo’n zin in iets van fluweel!’ Toen ik ging graven naar fluweel op het web vond ik een artikel over de revival van fluweel in Vogue uit 2012! Ik dacht in dat jaar aan van alles, maar nog zeker niet aan fluweel.

 

Wanneer viel fluweel me voor het eerst op en waarom? Dat zal een jaar of twee geleden alweer zijn geweest toen ik in mijn Milaan tijdens de Salone del Mobile, de prachtige kleine BELLE fauteuils van Piet Boon Collection in de showroom van LINTELOO zag staan.

En dit jaar is er geen ontkomen aan! De kledingwinkels hangen vol met jurken, jasjes, laarzen en tassen.

 

Dit jaar ontdekte ik tijdens dezelfde beurs in Milaan, in een verscholen hoekje een oer-Hollands bedrijf DWC, Dutch Wall Textile Co. Dit Amsterdamse bedrijf maakt in eigen atelier de mooiste wandtextielen van Belgisch linnen, Indiase zijde en ja…..óók fluweel. Samen met een verrukte etaleur van Hermès en een ontwerper van museumtentoonstellingen verdrong ik me voor de grote panelen met stoffen uit hun collectie.

Behang en wandtextiel zijn weer helemaal terug van weggeweest en wat DWC extra bijzonder maakt is het feit dat zij een methode hebben ontwikkeld waardoor de stoffen niet meer opgespannen hoeven te worden (kost veel tijd en is dus kostbaar) maar als behang kunnen worden verwerkt. In gedachten zie ik een kamer voor me met één wand fluweel als bijzonder accent. 

 

Misschien ook nog met een setje van de BELLE’s  waar ik het net over had.

Onlangs was ik met een vriendin even op het hoofdkantoor van Pol’s Potten waar hun kleine fluwelen tweezitters eruit sprongen. Compact en sierlijk en daarom heel geschikt voor een hoekje van een woonkamer of in een slaapkamer.

In intens Pauwblauw of in het mooiste ‘Franska Groen’. Past qua kleur zo perfect bij de jurk die Franska wil dat ze moet uitkijken dat we haar niet over het hoofd zien als ze erop zit.

 

Inmiddels maak ik me absoluut geen zorgen meer om iets te kopen dat ‘on trend is’

Alles wat overwaait komt vanzelf weer terug!

 

1. Kussen €7,99 H&M Home

2.Bank €725,- Pols Potten

3. Poef €79,99 Sissy-Boy  

 

Joyce Huisman was columnist bij VT Wonen en later stylist en tekstschrijver. Ze heeft een fiks aantal kook- en designboeken geschreven. Ze werkt ook als creatief consultant en brand-specialist voor bedrijven.

Fotografie: Rinze Vegelien, Pol’s potten