Mooi & Onverslijtbaar

 

 

 

Als ik deze plaat van Het Goede Doel hoor, zit ik weer helemaal in mijn eindeloze zomervakantie van 1986. Net klaar met m’n eindexamen en alle tijd van de wereld…

 

 

 

Hoe simpel was het leven toen. School, bijbaantje en voor het eerst op vakantie zonder je ouders. Ik zie me nog zitten met m’n nichtje onder een dektent in een zeilbootje op de Friese Meren. Jongens, wat een vrijheid.

 

 

WhatsApp en Instagram bestonden niet en met een handvol kwartjes belde ik een keertje naar huis om te vertellen dat ik nog leefde. Natuurlijk vond ik het geweldig om op een 1-pits gasstel macaroni met tomatenketchup en kaas te maken.

 

 

Zo stond ik onbezorgd in een kroeg in Grou te dansen op ‘Nooduitgang’ van Henk (Westbroek) en Henk (Temming) en rolde ik diep in de nacht in beschonken toestand mijn klamme slaapzak in. Freedoooom! Van een pandemie had ik nog nooit gehoord en een lockdown kwam alleen maar voor in enge films. Zo anders is het nu.

 

 

 

 

Mijn dochter zit nu in Parijs voor een onbezorgde vakantie. Normaal gesproken kun je daar in de zomer over de hoofden lopen, maar het is er nu akelig rustig. Haar eindeloze zomer zonder ouders op vakantie ziet er heel anders uit dan de mijne destijds. Ik kan maar niet wennen aan de foto’s die ze me appt waarop ik mijn blije kind zie met een mondkapje op. Alsof ze ergens op de maan staat in plaats van op de Avenue des Champs-Élysées. Rotcorona!

 

 

Moest ik toch weer even denken aan het Goede Doel met hun hit ‘België’.

 

 

Is er leven op Pluto
Kun je dansen op de maan
Is er een plaats tussen de sterren
Waar ik heen kan gaan

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit