Talent

Monique heeft tekenles. ‘Als je niet weet hoe je moet beginnen, teken dan gewoon een cirkel’, leerde ze al. En het helpt.

 

 

Tekenen doe ik al mijn hele leven. Dat wil zeggen met tussenposes. Van soms wel twintig jaar. Dat schiet niet op natuurlijk en dat moest anders. Vond ik. Plezier krijgen om weer te gaan tekenen, liefst elke dag, als een tweede natuur. Lekker vrij en los. Geen trucjes of stap-voor-stap-theorieën om iets na te kunnen maken. Mijn eigen stijl vinden. Niet bang zijn om te beginnen, of onzeker zijn over het resultaat. (Heb ik weer een strak eisenpakket voor mijzelf bedacht, maar het kwam toch nog goed!) Bij Femke Veltkamp ging ik op ‘Illustratieve Ontdekkingstocht’. Precies wat ik zocht.

 

Met een groep van tien vrouwen (doen mannen soms niet aan tekenen?) gingen we aan de slag met pen, inkt, verf, houtskool, krijt, potlood en schaar. Ik begon aan iets waarvan ik niet wist waar het zou eindigen. Femke liet mij vrij en stuurde mij zachtjes buiten mijn ‘comfortzone’. Ze leerde me ook blij te zijn met wat ik kan. En te oefenen, oefenen, oefenen. Zonder dwingend doel om iets moois te maken. Het werkte!

 

Steeds kwam ik thuis met een map vol probeersels, schetsen en af en toe een heuse tekening. Ik heb er weer lol in gekregen, al ik heb nog steeds geen idee waartoe het zal leiden. ‘Het proces is belangrijker dan het doel.’ Had eerst ambitieuze plannen om groot en woest werk te maken. Kom ik tot de ontdekking dat ik juist graag op klein formaat werk. Thuis heb ik een hoekje gemaakt waar ik op elk moment kan aanschuiven. Scheelt weer; hoef ik (voorlopig) niet op zoek naar een atelier.

 

Wil je ook mee op Illustratieve Ontdekkingstocht? Of doe je liever een eendaagse workshop? Kijk dan hier voor data en informatie.

 

P.S. Elke week weer een nieuwe, en hoe! Die prachttekeningen van Franska op de homepage van Franska.nl zijn inmiddels legendarisch. Dat doe ik haar never-nooit-niet na.

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.