Het perfecte wijnglas

 

Monique: Gekibbel om wijnglazen, ja echt, dat kan! Ik brak al zijn lievelingsglazen en ging op zoek naar een oplossing.

 

 

Geef mij maar een simpel, stoer, no nonsens glas. Ik heb maar 1 eis: Het ideale wijnglas past zonder gepriegel in de afwasmachine. Man Erik zweert bij een klassiek, elegant, breekbaar, kristallen glas. Een goed wijnglas moet volgens hem aan drie eisen voldoen: dun kristal – hoge voet – ruime kelk.

 

Toen wij gingen samenwonen bracht ik een allegaartje aan wijnglazen in. Een stuk of tien gezellige oude Franse (mijn lievelings) ooit gekocht op een ‘brocante’, lekker kloek en dik op een korte voet en onverwoestbaar. Ook: een enorme hoeveelheid goedkope ‘gilde-glas’-exemplaren van de Blokker (ik koop er steeds weer bij; heel handig voor dinertjes en feestjes). En stápels Duralex glazen (daar kan je, vind ik, álles uit drinken), prima voor een simpele slobberwijn. 3x ‘not done’ vond hij. Hij drinkt zijn wijn uit een dun kristallen glas op een idioot hoge voet. Zijn set wijnglazen ging niet lang mee, binnen de kortste keren gingen ze allemaal kapot in de afwasmachine. Mijn schuld, ik had nooit zin om ze met de hand af te wassen. Hij trouwens ook niet.

 

Nu hebben we (samen!) het ideale glas gevonden in een van onze favoriete restaurants. Daar schonken ze hun wijn uit een heel assortiment wijnglazen van Riedel. Mooi en simpel van vorm, ultradun kristalglas maar wel wat hoog op de voet. Behalve het waterglas! Net zo dun, net zo mooi en simpel en perfect voor in de afwasmachine. Ik ga er twaalf bestellen. De gilde-glazen houd ik achter voor noodgevallen. En uit de Duralex glazen drink ik alleen nog koffie en thee. Toch blijft die hoge voet een oude liefde voor man Erik. Vooruit, ik geef er twee voor z’n verjaardag. Helemaal voor hemzelf alleen. Die wil ik dan ook nog wel voor hem afwassen.

 
3 x goed. Je drinkt er heerlijk wijn uit èn ze passen zonder gepriegel in de afwasmachine

 

1. Het waterglas Vinum van Riedel, € 19,90 per 2 stuks
 
 

2. Het stapelbare wijn/waterglas Lempi van iittala, € 27,50 per 2 stuks
 
 

3. Het wijnglas zonder voet, de tumbler Vina van Schott Zwiesel, 38,99 per 6 stuks
 
 

Meer weten over het verschil tussen glas, kristal en kristalglas? Je leest het hier

 

Het kan nog! Zomerwijnen

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.

Fotografie portret: Esmée Franken. Visagie: Linda van Iperen. Haarstylist: Mandy Huijs.