Bouzigues, on arrive!

 

Monique is gek op oesters, mosselen, scheermesjes, nou ja, eigenlijk alle zeevruchten. Dus móét ze tijdens haar vakantie in Frankrijk naar Bouzigues. Even lunchen… En toen was het ineens alweer einde middag.

 

 

Verwacht geen mondaine badplaats of haute cuisine, hier kom je voor de oesters. Sinds een paar jaar is het vaste prik tijdens onze vakanties in de Languedoc: minstens één keer uitgebreid lunchen in Bouzigues, een kustplaatsje net onder Montpellier. Niet meer dan een eenvoudig dorpje aan de L’ étang de Thau . Met een twintigtal restaurantjes langs de ‘promenade’ aan het water, waar je overal ongeveer hetzelfde eet. Oesters en mosselen in allerlei soorten bereidingen. Ik eet ze het liefste rauw. Net als Franska eet ik verdacht veel oesters. Maar als er scheermessen zijn, dan bestellen we die ook. Met veel knoflook en peterselie. En, o ja, van die kleine gefrituurde visjes en gekookte garnalen met mayonaise. Of wat van die grote schelpen die ik nooit eerder zag. We doen er zeker ruim twee uur over om dat allemaal op te peuzelen. Erbij: een fles Picpoul de Pinet. En veel water, dan houden we het nog wel even vol. Blijkt er ineens toch nog een plekje over voor de ‘plat du jour’. Misschien delen we er eentje. Inmiddels zijn we minstens drie uur verder.

 

Meestal speelt dit hele ritueel zich af bij Chez Alex et Lucie, onze favoriet. Lieve, gastvrije mensen, altijd vrolijk en vriendelijk. Ze hebben strohoeden tegen de zon én de heerlijkste taarten toe. I rest my case.

 

PS: Alle restaurantjes aan de Avenue Louis Tudesq in Bouzigues hebben een klein terras voor. Wel even reserveren. Binnen zitten is geen optie (vind ik). Ook in het najaar zit je in de zon heerlijk buiten.

 

Omdat de Middellandse zee geen getijden kent (daar had ik zelf nooit zo bij stil gestaan) worden de Bouzigues-oesters op een speciale manier gekweekt, net als de mosselen. Hier lees je hoe dat in z’n werk gaat.

 

 

 

Monique, oorspronkelijk stilist (later hoofdredacteur van o.a. vtwonen), noemt zichzelf een ‘visual addict’. Ze heeft een hekel aan hypes en houdt van design èn van brocante. Ze vindt reizen net zo leuk als thuis zijn. Haar motto: investeer in herinneringen, kijk vooruit, geniet van vandaag.