Niet iedereen houdt ervan, Franska!

 

Bubbels en oesters. Dan is het pas feest. En friet natuurlijk! Zo begint elk plan voor een feestje als je mij over het eten laat beslissen. Wat sowieso een heel goeie optie is, ik kan wel een feestje verzinnen, al zeg ik het zelf. En vooral goed bedenken wat er te snacken moet zijn. Als Jannie of Marlies er niet zijn om de culi-scepter te zwaaien, want dan houd ik me even in natuurlijk. Je moet wel je plaats kennen. ;-)

 

Voordat ik alles weer zelf opeet…

 

‘Franska, weet je wel dat dat niet voor iedereen geldt? Jij staat waarschijnlijk straks al die oesters weer zelf op te eten!’ En ze hebben gelijk. Ik eet verdacht veel oesters op door mijzelf bedachte feestjes. Daar zal ik eens even iets aan doen: vijf manieren waarop (bijna) iedereen wél oesters lust. LET OP! De allerlekkerste staat onderaan.

 

 

1 Gestoomd met een klein klotsje crème fraîche, beetje verse peper en een stukje lente-ui

Ik heb een stoomkoker, maar je kunt ze ook in een stoommandje of een vergiet boven een pan kokend water leggen. Deksel erop en na een minuut of tien zijn ze open. Dan haal je de bovenste schelp eraf. Laat het vocht erin zitten en schep er een klein klotsje crème op, verse peper en een stukje lente-ui. Meteen opeten. Ik reken altijd op 3 oesters p. p.

 

2 Gestoomd met koriander, rode peper en Kikkoman

Stomen (net als hierboven). En dan een klein scheutje Kikkoman erop, half ringetje rode peper (zonder pitjes) en een of twee blaadjes koriander. 3 stuks p.p.
 
3 Met bloody mary-granita

Je maakt eerst een groot glas bloody mary (cocktail). Lekker veel tomatensap, scheut wodka, beetje worcestershiresaus en een paar drupjes tabasco. Dat vries je in. Niet te lang, want je wilt er straks een soort gruis/granita van maken. Als je een ijsmachine hebt, maak je er een sorbet van. Anders prak je het ijs tot gruis. Je opent de oesters en legt op elke oester een schepje bloodymary-ijs. Mmm!

 

4 De good old oyster-shooter

Eigenlijk komt dat een beetje op hetzelfde neer als hierboven, maar dan serveer je hem heel anders. Je maakt een bloody mary, maar dan met lekker veel wodka. In een smal hoog glaasje doe je een rauwe oester, bloody mary eroverheen, zodat de oester kopje onder is, en je hebt een heel spannende borrel. 1 p.p. is wel genoeg. Al vind ik zelf twee ook niet echt erg.

 

5 Oysters Rockefeller

Het meeste werk, en je hebt er nogal wat voor nodig, maar zo bijzonder. En lekker! Mijn man maakt ze weleens. Feestje!

Dit heb je nodig

 • 12 oesters
 • 1,5 kilo grof zeezout
 • een bosje fijngehakte lente-uitjes
 • een stengel fijngehakte bleekselderij
 • 400 g geblancheerde fijngehakte spinazie. Wij gebruiken ook wel snijbiet, dat staat bij ons in een pot in de tuin (als ik het tenminste op tijd zaai)
 • bosje fijngehakte platte peterselie
 • 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
 • 2 el boter
 • 2 el bloem
 • 1 el ansjovispasta
 • zout
 • 1/2 dl Pernod
 • tabasco

 

Zo maak je ze
De oven voorverwarmen op 200 graden.
 Het grove zout doe je in een ovenschaal, waarin straks de geopende oesters op de onderste schelp naast elkaar kunnen liggen. Door het grove zout blijven de oesters netjes rechtop liggen.
 Bij het openen van de oesters vang je het vocht op en dat zeef je door bijvoorbeeld een koffiefilter.
 De boter in een pan smelten, lente-uitjes, knoflook en bleekselderij hierin zachtjes smoren. Dan de bloem erdoor en mee laten pruttelen tot-ie gaar is. Blijven roeren! Al roerend het oestervocht erbij en zo veel water tot je een gladde saus hebt. Daarna gaan ansjovispasta, Pernod en wat tabasco (zo veel als je lekker vindt) erbij. Vervolgens de spinazie en de peterselie. 
Op elke oester gaat een schep van deze heerlijke spinaziesaus. 
De schaal gaat dan 15 minuten in de oven. Tot de saus goed heet is en de oesters tegen gaar aan zijn. 
En als je saus over hebt, serveer je hem er lekker bij.

 

Eet smakelijk!

 

 Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.